вторник, 10 октомври 2017 г.

В Проф. Иширково посвещават събор на Стоил Енчев - ненадминат деец на добруджанския танц

Народната певица Калинка Вълчева ще пее на събора „Иширково пее и танцува“ на 14 октомври – събота от 10 ч., и в това си издание се посвещава на големия добруджански хореограф Стоил Енчев, с когото славеят на Добруджа е имала щастието да работи заедно  в началото на творческия му път, започнал в град Тервел.

„Фолклористът Стоил Енчев е един от корифеите на добруджанския танц и заедно с Димитър Симеонов-Острото е смятан за един от най-добрите му изпълнители, поради което всички съвременни фолклорни ръководители носят техния почерк, научаваме от в. „Нова добруджанска трибуна“ през 2007.

Танц на възпитаници на Ст. Енчев в
село Проф. Иширково
В интернет от Уикипедия научаваме, че Стоил Енчев е роден на 16 юни 1932 г. в добричкото село Росеново и още от малък е закърмен с традициите на добруджанския фолклор. (Земният му път завърши през 2007 г. на 75-годишна възраст.) През годините е ръководител на редица колективи в различни населени места, с които печели награди и аплодисментите и обичта на публиката. В изграждането му като творец се открояват постановките в сюитни форми „На мегдана“, „Добруджански лазарки“, „Песни и игри от Силистренско“, „Бабушки коледари“, „Празнична сюита“, „Дъга над равнината“...

Награждаван е десетки пъти със значки и медали, носител е на орден „Кирил и Методий“ – I и II степен. За него Стоян Господинов (ръководил е ПФА „Добруджа“ в Добрич) казва: „... Но дори поет да бях не бих намерил подходящи изразни средства да изразя своето възхищение от този самороден талант, израснал в очите на хората и останал завинаги в съзнанието им като ЧОВЕК с главни букви, като истински български патриот на културния фронт“.

Работил е с изтъкнати творци в българската хореография. За големия му усет към добруджанския стил говори и фактът, че за почти всички свои произведения той сам подбира и подрежда музиката. Талантът на твореца Стоил Енчев е признат и това личи от поканите да прави постановки в държавните ансамбли за народни песни и танци като „Филип Кутев“, „Тракия“, „Добруджа“, „Загоре“, „Пирин“, както и в градове като Тервел, Русе, Генерал Тошево, и др.

Архивът в библиотеката в Силистра пази статия от преди 25 години, когато е проведен юбилеен концерт, посветен на 60-ата годишнина на известния хореограф, който към този момент вече е имал повече от четвърт век фолклорна активност, за което е бил заслужил 3 златни и един сребърен медали от фестивали на художествената самодейност. В онези години секретар на НЧ „Доростол“ е Мария Димитрова, която завършва материала с думите: „Град Силистра спечели от присъствието на този всеотдаен добруджанец, който предпочете да работи в родния си край през целия си творчески път“.

Десет години преди г-жа Димитрова в свой материал във в. „Силистренска трибуна“ журналистът Йордан Зебилянов цитира Стоил Енчев с думи, изведени в заглавие „Душата на добруджанеца е в танца“. По-нататък той напомня, че Енчев идва в Силистра през м. май 1966 г. и започва дейността си в Ансамбъл „Силистра“, създавайки „школа за самобитни таланти“, за да работи с много диригенти на терен, където традициите са живи. Предава  и опита си на ръководители като Иван Иванов, Йордан Филипов, Николинка Филипова, Румяна Димитрова и др., тъй като справката е до 1982 г. 

Посочва се също, че благодарение на негови разработки стават известни в страната танци от Сребърна, Проф. Иширково, Калипетрово, Айдемир, Бабук и др. населени места. И какво още е казал пред медиите Стоил Енчев в навечерието на 50-ата си годишнина: „Моят живот е танцът, в който има всички – движение, ритъм, емоция, красота“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар