петък, 27 октомври 2017 г.

Митрополити, епископи и клирици от 6 православни страни на празника на храма в Калипетрово


Програмата за 170-ата година от освещаването на храма "Св. Димитрий" в село Калипетрово започна с "Вечерна служба", оглавена от Високопреосвещения Антоний, митрополит на Западна и Средна Европа, като в богослужението взеха участие председателят на храма ст. ик. Добри Чаков, архим. Атанасий, протосингел на Западна и Средна Европа, свещеници от Русия, Румъния и България.

След вечерната служба бе отслужен и траурната молитва "Трисаги" в памет на всички свещеници, служили в храма в с. Калипетрово, както и на дарителите. По-късно същия ден - 25 октомври, по време на концерта на съставите от НЧ "Пробуда" митрополит Амвросий и ст. ик. Добри Чаков наградиха дарителите за празника.

На 26 октомври (Димитровден) в двора на Духовeн център "Митрополит Иларион" бяха посрещнати високопреосвещени митрополити от България (Доростолски митрлополит Амвросий, Вилкотърновски митрополит Григорий, Западно и Средно eвропейски митрополит Антоний, Мелнишки епископ Герасим, Велички епископ Сионий - игумен на Троянската св. обител и Тивериополски епископ Тихон).

От Гърция: Козански митрополит Павел, Елисонски митрополит Харитон и Комитински митрополит Пантейлимон. От Русия: Виксунский и Павловски епископ Варнава. От Украйна: Виницки митрополит Симеон, Фастовский епископ Дамян - викарий на Киевска митрополия и наместник на Свето Введенски манастир, Бородянски епископ Варсануфрий - викарий на Киевска митрополия, Болградски епископ Сергий - викарий на Одеска епархия. От Молдова: епископ Йоан - викарий на Кишиневската митрополия, Бричански и Единецки епископ Никодим. От Румъния: Архиепископ Теодоси от Констанца, епископ Йероним - викарий на румънския патриарх, епископ на Тулча Висарион, епископ на Меркуричук и Ковасна Андрей.

Молитвено участие взеха зам.-областният управител на област Силистра Стоян Бонев, зам.-кметът на община Силистра Тихомир Борачев, игумени и игуменки от съседна Румъния и от Молдова. По време на богослужението присъства и Исахак Бохосян – архиерей на Арменската апостолическа църква и също така представители за региона от мюсюлманското Вероизповедание. Светата Литургия бе украсена, благодарение на патриашеския хор при Храм паметник "Александър Невски" в София. Над 30 деца са получили Св. Кръщение през 2017 г. и именно на днешния ден получиха първо свето причастие и подаръци по случай годишнината на храма.

След светата литургия Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий поздрави всички и най-вече жителите на с. Калипетрово, като каза: „Вие, жителите на Калипетрово, можете да се гордеете с вашите предци, които преди 170 г. са въздигнали този прекрасен храм, носещ името на св. Димитрий Солунски. Днес на всички Вас се възлага отговорността да бъдете достойни наследници на тези, които са въздигнали този храм. Всесърдечно поздравяваме с празника всички жители на Калипетрово, а също и всички християни на богоспасяемата Доростолска епархия“.

Поздравително слово беше поднесено и от името на Негово Светейшество Патриарх Български и Митрополит Софийски Неофит, в което се казва: "Специално поздравяваме Негово Високоблагоговейнство ставрофорния иконом Добри Чаков, който с истинско пастирско усърдие и ревност полага всички необходими грижи за духовния живот, църковно-просветната работа и благолепието на този Божи дом. Нека всички вас желаем от сърце крепко здраве и дръзновение в православното ни служение, ревност по Божия дом и Божието дело в света, на което всички ние сме призвани съработници“. Поздравителни слова бяха поднесени от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и от зам.-областния управител Стоян Бонев (бел. ред.-всичко това по време на официалния обяд в к-с "Версай" с участието на 300 гости).

Кратка история на храма в Калипетрово: построен е изцяло с волни пожертвувания на местните жители през 1847 година. Това става след ферман, издаден от султан Абдул Меджид при посещението му в Силистра същата година. За да отговори на тогавашните изисквания на османската власт, храмът е бил полувкопан в земята. Негови строители са дряновски майстори, а иконите са дело на тревненския зограф Досю Коев и неговите синове. Първите свещеници били поп Стефан Михайлов и поп Стамат.

По инициатива на дългогодишния свещеник Добри Чаков през 1997 г. в чест на 150-годишнината от построяването му храмът е обновен и разкрасен, а в чест на 160-годишнината през 2007 г. е стенописан. Калипетрово е едно от най-големите селища на Силистренска област. Името му идва от древността. През 1942 г. селото се преименува в Петрово, през 1954 г. - в Станчево, а през 1956 г. се възстановява старото му име – Калипетрово. Разположено е на 4 км южно от Силистра. Жителите му наброяват над 5 000 души. През целия период на османското иго Калипетрово е село с чисто българско население.

Най-ранните сведения за селището са от 1548 година. Тогава то се е състояло от 59 къщи. Сведенията сочат, че османската експаназия от североизток принуждава голяма част от населението да емигрира отвъд Дунава. За това свидетелстват и запазените до днес роднински връзки на калипетровци с някои села от северната страна на реката. Такава е историята на чорбаджи Чако, който се заселил отвъд Дунава и основал село с изселили се жители на Калипетрово. И до днес в селата около Силистра се среща често фамилното име Чакови.


Материал на архимандрит Емилиан - секретар на Доростолска митрополия

1 коментар: