понеделник, 2 октомври 2017 г.

БНТ показа на кино последната лагеристка в силистренското село Босна

В първия ден на м. октомври по БНТ
Снимката е на Христо Христов,
сценарист на филма,
а заедно с текста са от  www.desebg.com
1
 на телевизионния екран се завърна документалната поредица „Отворени досиета” (
първият сезон на „Отворени досиета” беше излъчен по БНТ през 2014 г.), посветена на жертвите на тоталитарния комунистически режим. Това става с излъчването на първия („Цветана Джерманова. Женският лагер „Босна” при комунизма”) от шестте нови документални филми от втория сезон на поредицата. 
В него последната жива бивша лагеристка в България разказва за преживяното в женския лагер „Босна” от времето на комунистическия режим (бел.ред.-подобен е имало и в почти съседното село Ножарево - община Главиница), създаден и просъществувал в едноименното село в Силистренско през втората половина на 40-те години на ХХ век, както и за женската част в лагера „Белене”, организирана на остров Щурчето на Дунав край тогавашното село Белене през първата половина на 50-те години.
Родената през 1928 г. в пернишкото село Лесковец се включва в Работническия младежки съюз след преврата на 9 септември 1944 г., с който комунистическата пария влиза във властта. Джерманова обаче бързо се разочарова, след като поставеният от БКП кмет в родното ѝ село бързо прогонва всички младежи като „врагове на народа”.
В гимназията в Перник тя се увлича от идеите, разпространявани от Федерацията на анархистите, и започва да дружи с младеж, анархист, за когото се омъжва. През 1947 г. комунистическият режим се разправя с политическата опозиция и ликвидира опозиционните партии, след което идва ред на Федерацията на анархистите. В края на 1948 г. управлението на БКП нанася удар срещу организацията.
Джерманова е арестувана през декември 1948 г. в голямата акция срещу Федерацията на анархистите и повече от 20 дни е държава в килиите на ДС в Перник. През януари 1949 г. е въдворена в женския лагер „Босна”, Силистренско. През декември 1951 г. е прехвърлена в женската част на лагера „Белене”, организиран на острова с птиче име. Оцелява и е освободена на 30 април 1952 г. след 40-месечен престой по лагерите.
След излизането си от лагера „Белене” работи със съпруга си по рудници, а след това в Държавно автомобилно предприятие в Перник. Дълго време семейството ѝ е преследвано от Държавна сигурност.
Сценарист на поредицата „Отворени досиета” е разследващият журналист и документалист Христо Христов, основател на сайтовете www.desebg.com и www.pamet.com. Продуцент е Катя Атанасова. Режисьор на документалната лента е Димитър Коцев – Шошо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар