сряда, 25 октомври 2017 г.

В Калипетрово е осветен паметник на светица край храм юбиляр, където е пял Васил Левски

В двора на православен храм „Св. Димитрий“ в село Калипетрово, по случай неговата 170-а годишнина, бе проведено тържество за освещаване и откриване на паметник на света преподобна Димитра Киевска (Силистренска), родена в Силистра като Матрона Александровна Егоровна, основателка на Киевския Свето-Введенски манастир (1878), където се намират нейните мощи, част от които са подарени на нашата епархия

Епископ Дамян, който е настоятел на манастира – дарител на паметника в чест на светицата, го освети в присъствие на отци от България, Украйна и Гърция, заедно с представители на светската власт в лицето на заместник-областния управител Стоян Бонев и на заместник-кметовете на община Силистра Денка Михайлова и инж. Тихомир Борачев.

Преди церемонията председател на настоятелството на храма ставрофорен иконом Добри Чаков – протосингел на Доростолска епархия, разказа историята на църквата. Тя е изградена след измолен от миряните на селото ферман от тогавашния султан на Османската империя, гостувал в Силистра в онези години, за да инспектира градежа на крепостта „Меджиди табия“. Според легендата в храма е пял Васил Левски по време на едно от посещенията си в Силистра на път за Букурещ. 

Местните хора твърдят, че в историята на храма винаги се е служело единствено на черковно-славянски и на български език, освен когато са гостували православни отци от други църкви, за да участват заедно в богослуженията с представителите на БПЦ.

Според спомени от преди повече от век, при акцията за събиране на средства за закупуване на потир – един от най-важните съдове при богослуженията, от хората в селото са събрани 1 400 вместо необходимите 700 златни гроша, което позволило до църквата да бъде съградено и училище. Днес тази сграда е Духовно-просветен център „Доростолски митрополит Иларион“.

В двора на храма преди няколко години са създадени 12 параклиса в чест на най-големите християнски празници, а в църквата са изписани доростолските мъченици, в името на които бе учреден празник – събор, провеждан през м. юли след утвърждаването му от Светия синод на БПЦ.

В първия  от двата празнични дни в Калипетрово в програмата има още две събития - от 16 ч. е велика вечерня с петохлебие и панихида за починалите свещенослужители, ктитори, дарители, благодетели и енориаши, както и среща – концерт с настоящи благодетели и дарители – в салона на НЧ „Пробуда“ (18 ч.).

Навръх Димитровден от 9 ч. е тържествената архиерейска света литургия, за участие в която е поканен хорът на православен храм паметник „Св. Александър Невски“ в София, който e катедрален храм на българския патриарх.

Няма коментари:

Публикуване на коментар