вторник, 3 октомври 2017 г.

Премиерите на България и на Румъния откриха ГКПП при Кайнарджа - Липница


Двама от най-възрастните представители на общностите от двете страни на границата - Петър Палчев - на 87 години, и Александър Матуреску - над 90 годишен. Неговият баща е бил кмет на Кайнарджа в периода 1937-1940 година. Тогава - все още, Кайнарджа е била в пределите на Румъния.

Премиерите на България – Бойко Борисов, и на Румъния – Михай Тудосе, прерязаха лентата на 10-ия ГКПП между двете страни при Кайнарджа – Липница в церемония, проведена с участието на министри на ръководените от тях министерски съвети, в присъствието на представители на регионалните и местните власти – от българска страна областният управител Ивелин
Статев стана част от тържеството, както и на много граждани от близките населени места от двете страни на границата. 
В изказванията си след церемонията министър-председателите на двете страни заявиха задоволство от факта, че се увеличават възможностите за общуване между българите и румънците, но те не били достатъчни и щели да стават повече.

Идеята за трансграничния път, вече и с ГКПП, изграден за 6 милиона евро, е от 2003 г., а реализацията му е от 2012 г. През м. март т.г. служебният Министерски съвет на България одобри проект на споразумение за изменение на междуправителственото споразумение с Румъния от 2012 г. за откриване на нови гранично-пропускателни пунктове по държавната граница между двете страни в точките Крушари (България) – Добромир (Румъния) и Кайнарджа (България) – Липница (Румъния).

Както и лично премиерът Борисов обяви пред участниците в тържеството: ГКПП-то ще работи от 8 до 20 ч. за международен превоз на хора и стоки до лимита от общо тегло 3,5 тона. Съседните общини Кайнарджа и Липница са само на няколко километра една от друга.

Опознавателни срещи и събори са само две от формите, които се използвани до този момент за установяване на трайно трансгранично сътрудничество, което се планира да продължи с още по-голям интензитет, включително и заради факта, че с около 50 км би се скъсил пътят между Варна и Констанца.

От област Силистра премиерът Борисов си тръгна с два ценни подаръка - нови книжни краеведчески издания: "Енциклопедия на област Силистра", чието представяне предстои, и разработката "Кайнарджа - минало и настояще"на Дафинка Станева от Посетителски център Кайнарджа  .

Няма коментари:

Публикуване на коментар