неделя, 1 октомври 2017 г.

Добруджански танци и родопски мелодии за отец Михаил и кметица Калина в Антимовото ханче


30 септември 2017 г. Хан "Дълбока" (Антимово ханче) край Тутракан. Отец Михаил и кметица Калина от село Шуменци, област Силистра, Русенска епархия на БПЦ. 2х30 г. за всеки от тях. Общо 40 г. заедно. 20 години служба на Вярата.

Икиндия. 
Посрещане на гостите: родата по първа и малко от втората линия, а и други гости, пристигнали от цялата страна, са стъкмени (преобладаващата част) в народни носии по препоръка на виновниците за празника. В началото е снимката за спомен - пример за поколенията. 

После кой тихо и незабележимо, друг по-шумно и със запомнящо се присъствие, пристига с китка и с подарък - стилизирани кукли, а всъщност бутилки с еликсир, гоблен с библейски мотив, супер оригинална бутилка с кърваво червено питие - във формата на кръст.

"Добре дошли - с късче пита от кметицата и за сладост - от медеца на отеца!" Разбира се, пристигането е гарнирано с прегръдки, но и с целуване на ръка, както се полага пред представителя на църквата - който му знае реда - не пропуска да изрази уважението си. Следва кротко благодарствено слово за реализираната покана. Нататък са наздравици и хора, в които се включват всички присъстващи, дори и гостите от Златоград, пристигнали като общинарска делегация за среща с приятелите си от Сливо поле.

Глас за поздрав извива солист на известната "Виевска група", а лично кметът на южнобългарския град, който е архитектурен резерват - Мирослав Янчев, се включва в дуото гайдари, за да възпроизведе изкусно дълга родопска китка от мелодии. На празник като на празник - с усмивка и настроение. Отец Михаил и кметица Калина, а покрай тях и всички техни приятели - го заслужават. Честит юбилей!

Преди време Калина Михайлова проведе уникален ритуал за 6 "златни сватби" на семейства от Шуменци, автор е и на единствено по рода си в нашия край ревю с народни костюми, показани дори в Брюксел. Наскоро отец Михаил пък проведе "мамалига парти", посветено на юбилея му, с участието на членове на местния пенсионерски клуб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар