петък, 13 октомври 2017 г.

Топ певци и бургаски оркестър с „Уестсайдска история” в Силистра


ФсБ-профил на Nikolinka NikolovaКОНЦЕРТ- СПЕКТАКЪЛ „Уестсайдска  история” НА СИЛИСТРЕНСКА СЦЕНА 12.10.2017 г.  

В препълнената зала на Драматичен театър Силистра вчера се състоя концерт – спектакълът, озаглавен  „Уестсайдска история”. С много аплодисменти зрителите посрещнаха, както изпълнението на хора и оркестъра на Държавна опера – Бургас с диригент Йордан Дафов, така и на известните солисти Орлин Горанов - известен естраден и оперен изпълнител, Орлин Павлов - популярен певец от младото поколение, също и филмов актьор, заедно Еделина Кънева - прима на Националния музикален театър София. Силистренската публика още веднъж бе очарована от гостуващ спектакъл на Държавна опера – Бургас, която разнообразява културния живот в нашия град и се очертава като добър приятел на Силистра. Предишният път бе гостуване заедно с Трио Тримата треньори в спектакъл, проведен на сцената на СУ "Н. Вапцаров".


Уикипедия: „Уестсайдска история“ (на английски: West Side Story) е американски музикален филм, излязъл по екраните през 1961 година, режисиран от Джеръм Робинс и Робърт Уайз с участието на Натали Ууд, Ричард Беймър, Ръс Тамблин, Рита Морено и Джордж Чакирис в главните роли. Сценарият, написан от Ърнeст Леман, е адаптация по едноименния мюзикъл поставен на Бродуей през 1959 година, който от своя страна е съвременна разработка по класическото произведение „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир.  

Филмът представя съвременна трактовка на темата от славната шекспирова пиеса, за враждата между родовете Монтеки и Капулети. Тук съперничеството е между нюйоркските младежки групировки (банди) назоваващи се „Ракетите“ и „Акулите“. Първите са представители на белите американци, а вторите са пуерторикански имигранти. Напрежението се покачва, предвид пламналата любов между представители на двете групи. 

„Уестсайдска история“ е големият победител на 34-тата церемония по връчване на наградите „Оскар“, където е номиниран за отличието в цели 11 категории, печелейки 10 от тях, включително за най-добър филм и за най-добър режисьор. С „Оскар“ за поддържащи роли са удостоени Рита Морено и Джордж Чакирис. Двамата печелят и награди „Златен глобус“ в същата категория. „Златен глобус“ е присъден и на филма в категорията за най-добър музикален филм. 

За времето си произведението се нарежда на второ място по брой спечелени статуетки „Оскар“ след епоса „Бен-Хур“ (1959), който е с 11 награди.  През 1997 година, „Уестсайдска история“ е селектиран като културно наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар