петък, 6 октомври 2017 г.

Международният ден на правото да знам бе честван за петнадесети път в София


ПДИ връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация
Диана Банчева, ПДИ
Ден на правото да знам 2017
Наградени за Деня на правото да знам 2017

Програма Достъп до Информация връчи годишните награди в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Церемонията се проведе на 28 септември в Литературен клуб „Перото“ – НДК, София.

Решението 28 септември да се отбелязва като Международен ден на правото да знам бе взето на международна конференция за свобода на информацията през 2002 в София. Това е и датата, на която бе създадена Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Оттогава 28 септември се чества на петте континента като символ на нарастващото застъпническо движение за свобода на информацията. ПДИ е съосновател и активен член на мрежата. През 2015 година 28 септември бе припознат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Специална карта отразява събитията, организирани от застъпниците за свобода на информация по повод Деня на правото да знам през 2017 по целия свят: https://foiadvocates.net/?page_id=10255.


И тази година церемонията в България бе открита с песента "Дишай”, създадена през 2011 по поръчка на ПДИ специално за празника. Музиката и аранжиментът са дело на Михаил Йосифов. Текстът е на Марий Росен, а изпълнението на Андрония Попова - Рони и Михаил Йосифов.

Присъстваха близо 100 представители на неправителствени организации, държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, колеги и приятели на ПДИ.


Гергана Жулева
"И по думите на колеги от чужбина, 28 септември се е превърнал в празник на всички застъпници за свобода на информацията – не само на организации и граждани, но и на тези представители на държавни органи, които вярват, че достъпът до информация и прозрачността допринасят за по-високо доверие в тяхната работа. В последните години доверието не върви нагоре към държавните институции. Хората затова и търсят все повече информация -  това е единствения път, по който биха могли да участват информирано в обществения дебат и да осъществяват контрол върху работата на институциите“, каза изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева, откривайки церемонията.

ПДИ благодари на всички, подкрепили дарителската кампания за провеждането на церемонията за Деня на правото да знам в платформата Indiegogo през 2017: https://igg.me/at/irtkd2017-Bulgaria/x и по банков път.

Това са UniCredit Bulbank, Илиан Михов, Барбара Хенкес, Красен Станчев, Светлозар Алексиев, Боряна Димитрова, Деси Гаврилова, Невен Дилков, Ленко Ленков, Веселина Купенова, Йорданка Ганчева, Евгения Станчева, Диана Трифонова, Денница Кюранова, и още 4 дарители, пожелали анонимност

Журито (Александър Дунчев, Александър Кашъмов, Гергана Жулева, Дарина Палова, Доротея Дачкова, Кирил Терзийски, Николай Нинов, Росен Босев, Стефан Ангелов и Христо Христов) разгледа получените 45 номинации и определи победителите в шестте категории.

Дарина Палова от правния екип на ПДИ представи номинациите в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДОИ” – Светлозар Алексиев (София), Мария Шаркова (София), Калин Ангелов (София), Димитър Илинов (Пазарджик), Димитър Пецов (Силистра).


Със „Златен ключ“ бе удостоен Димитър Пецов от Силистра за проявена упоритост и последователност при търсене на информация по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за смелостта да заяви своята гражданска позиция, за въображението, проявено с организацията на кампанията "Кмете, докога?"

„За мен е голяма чест да получа наградата – този ключ, с който планирам да отключвам още тайни места в община Силистра и институциите в общината. Посвещавам наградата на всички силистренци, за които качеството на управление има значение“, заяви Димитър Пецов.

Ден на правото да знам 2017Николай Нинов, координатор на мрежата от журналисти към ПДИ, представи номинациите в категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация” - "За Земята - Достъп до правосъдие" и "Грийнпийс"-България, Сдружение с нестопанска цел “Инициатива за равни възможности”, Гражданска инициатива „България без дим“, Сдружение „Център на НПО в Разград“ и Национална мрежа за децата.

Национална мрежа за децата бе отличена с грамота за последователно и ефективно използване на ЗДОИ за подготовката на независимия мониторингов доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“, който има съществен обществен ефект за промяната на политиките в областта. 

„Искаме да стъпваме на истински данни в работата си и чрез Бележника да помагаме политиките за децата да стават по-добри и подкрепата към семействата да бъде ангажимент на институциите, отговорни за това“, заявиха от НМД, получавайки грамотата.

Ден на правото да знам 2017
Деница Петрова и Ивайло Хлебаров

Наградата „Златен ключ“ бе връчена на "За Земята - Достъп до правосъдие" и "Грийнпийс"- България за активно и 
резултатно използване на ЗДОИ в усилията им да получат достъп до данните за качество на въздуха в София, за медийната и публична кампания, предизвикала широк обществен отзвук.

„Благодарим за наградата и за подкрепата, която ПДИ ни оказа в този казус. Зад тази награда стои каузата на правото да дишаме чист въздух. Историята все още няма своя край. Все още не знаем какво дишаме почасово в София, но се надяваме да научим скоро “, заяви Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България.

„Имам честта за втори път да получа „Златен ключ“ от името на „За Земята“. Може би забелязвате, че името на организацията този път е „За Земята - достъп до правосъдие“. Така е, защото през последните години има един поход на ксенофобия, омраза, на все повече трудности пред хората, които искат да  развиват гражданското общество чрез достъп до информация и достъп до правосъдие. Посвещавам наградата на колегите в „За Земята“ и в „Грийнпийс“, с които работим по темата „въздух“ и на всички, които искат и се борят за чист въздух“, допълни Ивайло Хлебаров от "За Земята - достъп до правосъдие".

Доротея Дачкова, журналист от в. „Сега“, носител на „Златен ключ“ за 2013, представи номинациите в категорията „Най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация”. 

Ден на правото да знам 2017
Илия Вълков
Номинирани бяха Александър Терзиев от в. „Капитал“, Спас Крайнин от БНР, сайтът „Биволъ“, Илия Вълков, Тодор Гроздев от в. „Знаме“ – Пазарджик, Божидара Ангелова от в. „Нов живот“ – Кърджали, Борис Касиков от Варна, Самуил Димитров от в. „Сега“ и Мариета Димитрова от Благоевград Нюз.

Мариета Димитрова от Благоевград Нюз бе отличена с грамота за използването на ЗДОИ в разследването й за злоупотреби при санирането в Благоевград в рамките на Националната програма за енергийна ефективност; за предизвиканите кадрови промени в общината и на проверка от страна на Прокуратурата в Благоевград в резултат на изнесените в разследването данни.

Самуил Димитров от в. „Сега“ получи грамота за използването на ЗДОИ и последващи публикации, базирани на получената информация, които целят по-голяма прозрачност и отчетност на институциите в структурата на Министерство на вътрешните работи.

Грамота бе присъдена и на сайта „Биволъ" за използването на ЗДОИ за редица разследвания и публикации по обществено значими теми, особено тези, свързани със стабилността на банковия сектор в България.

Наградата „Златен ключ“ бе връчена на Илия Вълков за последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за достъп до втората стенограма от консултациите по казуса Корпоративна търговска банка (КТБ), проведени при президента на 14 юли 2014 и за широкото медийно отразяване на казуса, предизвикал голям обществен отзвук.

„Благодаря за наградата. Тя е с голяма емоционална стойност за мен. Не само защото е сред малкото авторитетни журналистически награди в България, но и защото я получих  след като три пъти бях номиниран. Златният ключ е важен за мен и защото през последните петнадесетина години ПДИ се утвърди като една от малкото неправителствени организации, които помагат реално на медиите и на журналистите да правят истинска журналистика - знаете колко трудно е на моменти да се добереш до важна обществена информация“, каза Илия Вълков.

Ден на правото да знам 2017
Цвета Делчева, Министерство на финансите

Диана Банчева, координатор на кампанията за Деня на правото да знам от ПДИ, представи номинациите в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация” - РИОСВ-Пазарджик, Министерство на вътрешните работи, 36 институции, отговорили до 5 дни на електронните заявления в рамките на годишното проучване на ПДИ и поддържащи секция „Достъп до информация“, Община Долна Митрополия, Министерството на финансите, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

РИОСВ – Пазарджик бе удостоена за втора поредна година с грамота за високото ниво на активна прозрачност, за бързи и пълни отговори на устни запитвания и на заявления по ЗДОИ, за подпомагане на гражданите при търсенето на информация. „Истинската ни награда е отговорът „Благодаря“ от тези, които получават бърз достъп по имейл до исканата информация. Нашият път към електронното правителство е започнал преди години. Вървим го успешно крачка след крачка“, заяви Цветанка Чочева, експерт от институцията.

Грамота бе присъдена и на Община Долна Митрополия за постигнатите резултати в активната прозрачност, демонстрирани от големия скок в Рейтинга на активната прозрачност само за една година – от 236-то място през 2016 на 16-то място през 2017. Министерство на финансите бе отличено със „Златен ключ” за високото ниво на активна прозрачност, своевременното и ефективно изпълнение на задълженията по ЗДОИ.

„Наградата е заслуга на екипа от експерти, който съгласно нашите вътрешни правила изготвя проектите на решения за достъп до информация. Защото е важно да се откликне на обществения интерес, но и стриктно да се спазва закона. Искрено се надявам получената информация да се използва за каузи в обществен интерес“, каза Цвета Делчева, директор на Дирекция „Човешки ресурси и административно обслужване“.

Ден на правото да знам 2017
Кирил Терзийски, ПДИ
Адвокат Кирил Терзийски от ПДИ представи номинациите за антинаграда в категорията „Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите”.

За пръв път в категорията бяха връчени две „Срамоти“. На Столична община за неясната вътрешна отговорност за предоставяне на достъп до информация, поради големия брой упълномощени да отговарят на заявленията лица; за системните откази на основание „вътрешно служебен акт“, които съдът системно отменя, за непубликуването на актове на кмета на сайта на институцията, към който се препращат заявителите.

И на Община Белово за системното неотговаряне на заявления за достъп до обществена информация.  Антинаградата „Катинар” бе връчена на Община Варна за липсата на информация и откази да се предостави такава по изпълнението на проект „Интегриран градски транспорт на Варна", както и за практиката на „антидатиране“ на решения по заявления за достъп след подадена жалба срещу мълчалив отказ в съда.

Публичността, кампаниите, подаването на заявления, воденето на дела все още не са ни присъщи, казва носителят на „Златен ключ“ в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ“
Откога използваш Закона за достъп до обществена информация?
От две години. Смятам, че е изключително полезен, тъй като на гражданите не им е дадена възможност да следят за законността в държавата и как работят институциите. Обикновено това го прави прокуратурата. Но като ни дава възможност да се информираме, като задължава институциите активно да публикуват информация, ЗДОИ на практика ни помага да влияем върху работата на самите институции и да следим за законността.

Какво те подтикна да използваш ЗДОИ?

Исках да узная как се формират стипендиите в едно училище в Силистра. Беше по идея на ученици. Почти едновременно пуснах заявление и за разходите, които е направила община Силистра, по представянето на книга на местна писателка. Получих отговор и видях, че законът работи. Това ме насърчи за нещо по-голямо.

Зная, че си журналист.

Да, на свободна практика. Кореспондент съм на едно списание за младежи и за образование – HUMANUS. Организирам и клуб по дебати за ученици от 4-и до 12-и клас. Това възпитава гражданската активност от ранна възраст. От това имаме нужда – от гражданска активност. От знания как да се аргументираме и да отстояваме гражданска позиция. Моят водещ принцип е „Използвай въображението си“. Оригиналността, начинът по който правиш нещата има огромно значение за постигане на резултат. Не е достатъчно само да подадеш правилно заявлението за достъп до информация. Има много други начини, които въздействат в публичното пространство и които натискат институциите да си свършат работата.

Кои са те?

В рамките на случая, за който бях номиниран, аз не само подадох заявление и не само водих дело. Паралелно организирах кампанията „Кмете, докога“, която впечатли хората. Пускахме коментари и въпроси в социалните мрежи, като „Кмете, докога ще се правят некачествени ремонти?“. Това допринася за формиране на общественото мнение и натиска институцията. Отделно беше и делото, след като не ми отговориха. Всичко действа комплексно. Ако нещо трябва да се прекърши, това е нерешителността. Публичността, кампаниите, подаването на заявления, ходенето в съда все още не са ни присъщи.

Как да се преодолее такъв тип стеснение?

Махатма Ганди казва: „Първо те игнорират, после ти се подиграват, после се борят с теб, накрая побеждаваш“. Пътят, който преминах, беше горе-долу същият. Пренебрегваш това, което говорят и продължаваш напред. Необходима е решимост. Трябва да можеш ясно и уверено да изразиш позиция. Трябва ти самият да дадеш алтернатива. Това е начинът. Трябва действие. Затова работя с младежи.

Поставихте ли вече темата за правото на информация в младежките клубове?

Все още не сме я дебатирали. Обсъждали сме проблема със стипендиите, защото учениците това ги вълнува. Не стига, че стипендията за отличен успех е 25 лв., но и учениците остават с усещането, че критериите, по които се формира една стипендия, не са прозрачни. Проблемът е с комуникацията. Не винаги се върши нещо незаконно, но самото съмнение, че това е възможно оказва влияние. Ако всичко е прозрачно, няма да има съмнения.

Накъде сега със статуетката?

Подал съм заявление за достъп до информация за едно назначение за обществен възпитател на съпруга на председателката на Общинския съвет. Интересувам се как е назначен, с какво възнаграждение и дали не ползва привилегии. Хората остават с впечатление, че се ползват някакви привилегии, а това не винаги е така. Колкото си по-високо във властта, трябва да си с по-високи критерии какво правиш и да си прозрачен, за да не се създават съмнения.

Какво си пожелаваш за следващия 28 септември?

Много отворени врати, разбулени тайни и повече прозрачност, която да доведе до по-малко корумпираност. Корупцията е морален проблем. Нашият манталитет е това, което ни корумпира.

Разговора води
Диана Банчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар