вторник, 17 октомври 2017 г.

Танцьори от Банско с танци от Пиринска Македония, Шоплука, Тракия и Добруджа сред най-добрите в страната


Третото издание на Националния фолклорен фестивал „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява“ се проведе в рамките на три дни (13-15 октомври 2017 г.) в южнобългарския курортен град с организацията на СНЦ „Фолклорен Ансамбъл – Македонска хубост” и местната община.  Участниците - 750 танцьори от 32 клуба от цялата страна, са непрофесионални школи и клубове, изучаващи български народни хора, без ограничения на възрастта.

Сред тях бяха и танцьорите от Народно читалище „Никола Вапцаров 1894 г.”  град Банско с ръководител Райна Асева, играли първи в програмата автентично хоро от Пиринската етнографска област, обработено хоро от Шоплука и композиция на надиграване с ръченица на шопи, тракийци и добруджанци (бел. ред.-с елементи от костюми от АНТП Силистра при НЧ Доростол Силистра с гл. худ. р-л Тихомир Лефтеров). Сцената грейна с пъстрите носии от различните краища на България, с които бяха облечени банскалии. 

За цялостното им представяне, председателят на журито доцент Петър Петров, Ивайло Иванов - главен хореограф на ансамбъл „Филип Кутев” и Маргарита Братоева от катедра „Хореография” на ЮЗУ, присъдиха на танцьорите от Банско второто място, като паричната награда от победата си в танцовата надпревара в деня на българската светица – закрилница на семейството и децата, жените от танцовия състав даряват за здравето на Мартина Танева и отправят молитви и пожелания за бързо изцеление на детето. 

На гала-концерта гост бе Неврокопският владика Серафим, който благослови присъстващите и освети обредни хлябове, символизиращи българските добродетели. Танцьорите от Държавен ансамбъл „Филип Кутев” , заедно с изпълненията на победителите превърнаха спектакъла по награждаването в апотеоз на вечно живия български дух и неутолимата жажда за красота, въплътена в българския фолклор. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар