понеделник, 30 октомври 2017 г.

Самодейци от Дулово на изложба „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации” в София

По покана на Институт по етнография и фолклористика с етнографски музей – Българска академия на науките, партньор по проект „Ислямът, това е също нашата история” към Програма „Култура” на Европейската комисия, относно откриване на изложба „От Андалусия  до Ориента: среща на цивилизации” на 26 октомври 2017 г. в зала Универсиада в София самодейни състави от община Дулово представиха два обичая.

Проектът има за цел да покаже как се развиват културните взаимодействия между Изтока и Запада, да разкрие техните материални и нематериални приноси за всички европейци; западноевропейския поглед върху многовековния обмен и продължаващи взаимодействия с традиции и култури, идващи от Ориента и Средиземноморието.


Поканата, отправена към община Дулово, не е случайна, предвид усилията на отдел „Култура” при общината да пази и съхранява нематериалното културно наследство на етническите си общности (бел. - в Дулово е единственият Музей галерия с етнографски експозиции на християнската и на мюсюлманската групи от населението).


Самодейци от НЧ Неофит Рилски-1942”с.Чернолик представиха обичая „Къносване” от изворния мюсюлмански фолклор, а самодейци от НЧ Просвета-1944” с. Черник се изявиха с ритуалния танц „Семах”, разпространен при алевитите. Двете групи се включиха в дефиле с представяне на автентични техни носии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар