сряда, 18 октомври 2017 г.

На юбилея на църквата в Калипетрово освещават паметник на св. Димитра Киевска-Доростолска

Църквата Свети Димитър с дългогодишен председател на църковното настоятелство отец Добри Чаков - ставрофорен иконом и протосингел на Доростолска епархия) се намира в центъра на село Калипетрово, построена през 1847 година. През лятото на 2010 г. в двора й бяха открити и осветени барелеф и Духовно-просветен център "Доростолски митрополит Иларион", където вярващите могат да се поклонят на мощите на св. Дасий Доростолски и на св. Димитра Киевска, по произход българка, в чиято чест е предвидено освещаване на паметник. 


Заедно с малките параклиси на 12-те най-големи празници в християнски календар, той ще бъде сред важните обекти в района на обителта. Заедно с кметството в двора на храма се провежда всяка година Лазарски събор, единствен по рода си в Североизточна България.


Димитра Киевска - Доростолска е родена в Силистра през 1810 година със светското име Матрона Александровна Егорова. 

Семейството й се преселило в Бесарабия и тя се омъжила за капитан от руската армия, загинал в Кримската война (1853-1856). Тогава тя става монахиня и името й е чест на Св. Димитър Солунски. Помагала е на ранените на при отбраната на Севастопол през 1855-1856 година, а през Руско-турската война от 1877-1878 година организира в дома си в Киев лазарет за ранените войници. Запазени са спомени и за нейната милосърдна дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар