вторник, 24 октомври 2017 г.

Нова награда от международен конкурс за Смесен хор „Седянка“ Силистра

Нова награда – „Бронзова диплома“ в категория „Смесени хорове“ в най-горната възрастова група, спечели Смесен хор „Седянка Силистра в юбилейното десето издание на Международния хоров конкурс – фестивал в град Кишинев, Република Молдова.

Под диригентството на Лидия Кулева, силистренските хористи, представители на Народно читалище Доростол“, наследници на повече от 120-годишни певчески традиции в крайдунавския град, се представиха в компанията на над 20 състава от Молдова, Румъния, Македония, Украйна и България.

Разнообразен репертоар, включително образци от българския обработен фолклор („Слана падна, Гане„Ръченица“, „Каква мома видех, мамо), на църковно-славянски песнопения („Отче наш, „Тебе поем“ и др.), както и две песни на румънски език, бе представен на най-големите сцени в страната – в Палатата на републиката, в Държавната филхармония, в един от най-престижните им театри, в Национален музей по етнология и природонаучна история, в храма в селото от градски тип Крикова и др.

Интернационалното жури оцени умението на силистренските хористи да пресъздават по свой начин произведения от различни епохи и стилове, плод на многогодишни творчески натрупвания и умения, при това с участието на певци от няколко поколения.

Директорът на мащабната проява, дело включително на министерството на културата на страната домакин – г-жа Елена Мариан, президент на Асоциацията на хоровете в Молдова, лично поздрави добруджанци за самобитността и ентусиазма им, защото в компанията на младежки формации и на професионални хорове тяхното представяне ѝ се е  сторило достойно. Още повече, че български хор за пръв път от десет години насам участва в конкурса, посветен на есента.

Ръководителят на духовната православна общност в Крикова, отец Николай, също отбеляза пред диригента Кулева, че всяка година по време на фестивала в местния храм, носещ името на Николай Чудотворец, гостуват хорове, участници във фестивала, но отдавна не е имал толкова вдъхновен колектив гост, представящ едни от най-популярните черковно-славянски песни. Мила  е била и срещата по време на тази изява и с българката по произход Варвара Драгнева, родом от Болгар, която живее в друго село, отдалечено на 30 км, но дошла специално да чуе силистренци и да се снима с тях.

Участието на седенкари в Молдова бе неповторима възможност да се запознаят с развитието на хоровото изкуство в няколко различни страни, някои от които от постсъветското пространство, наследник на славни традиции в сферата на певческото изкуство с основни изводи, че то има почва сред младите хора, изпълняващи обаче песни предимно на родните си езици и от местни композитори.

Силистренци са останали с чудесни впечатления от хорове от Битоля – Македония, Одеса и Черновци – Украйна, Яш – Румъния, както и от хорове от Кишинев, завръщайки се с поне 4 покани за участия в нови предизвикателства – фестивали и конкурси.

В ход е била обсъдена и идеята за възстановяване на Музикално дружество Седянка“, от създаването на което през 2018 г. се навършват 110 години – юбилей, заслужаващ добре организирана проява с българско и с международно участие. Както е известно, в продължение на десетилетия дружеството е сред стожерите за съхраняване и развитие на културните традиции в Крайдунавска Добруджа, вкл. и в условията на чуждо подтисничество в първата половина на миналия век.

Да припомним, че миналата година по това време бе последният голям празник на хоровата песен в Силистра – 12-ият Събор на хоровете от крайдунавските страни, проведен с участието на големия добруджански музикант Теодосий Спасов. Подобно на предишното събитие, и настоящото участие стана възможно със съдействието на община Силистра, на НЧ Доростол и на привлечени от хористите средства, вкл. и със сериозна лична лепта на всеки от хористите, осигуряваща престоя им в молдовската столица.

Според молдовски медии бюджетът на фестивала е равностоен на 100 000 лева. Основните партньори в провеждането му са Фондация Източна Европа, Министерство на образованието, културата и научните изследвания, както и няколко компании, както и молдовската православна митрополия. В началото си преди десет години проявата е имала 7 участници, сега са над три пъти повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар