понеделник, 9 октомври 2017 г.

В Добрич и столицата - събития, посветени на Йордан Йовков

В област Силистра един от паметниците на Й. Йовков
е в село Окорш, община Дулово,
тъй като тамошното СУ носи името на
певеца на Добруджа, подобно на СУ в Тутракан,
на читалището в
Алфатар, Добротица, 

Малък Преславец, Казимир и др.

www.dariknews.bg

80-годишнината от смъртта на Йордан Йовков ще бъде отбелязана в Добрич с поредица от културни събития и инициативи. Основен организатор на събитията е Дом паметник „Йордан Йовков”. 

Йовковите дни стартират с представянето на изложбата „Йордан Йовков – живот в словото” (12 октомври от 17.30 часа в Литературния музей в Добрич) с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

На 15 октомври в деня на смъртта на големия писател се организира поклонение на неговия гроб в София. На 16 октомври от 17 часа в Столична библиотека в София ще бъде представен сборникът „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени”, както и фото документалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви”, финансирана от Ваканционно селище Албена. 


В същия ден ще бъдат поднесени цветя пред бюст паметника на писателя в Борисовата градина в столицата. На 19 октомври от 17 часа в Дом.паметник „Й. Йовков” в Добрич ще бъде представена книгата „Разкази” от Йордан Йовков, библиотека „Музеи на българските писатели” на издателство „Славена” – Варна. 


На 24 октомври от 17.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков” в Добрич ще бъде представен сборникът „Йовковите архиви разказват. Документи и спомени”. На 25 октомври отново в Дом паметник „Й. Йовков” ще бъде представена книгата „Страж на родината” от Вихрен Венков.

На 9 ноември, когато се отбелязва рождената дата на писателя по стар стил, в Дом паметник „Йордан Йовков” от 17  часа ще бъде представена книгата „Разговори със Светлозар Игов” от Антония Велкова-Гайдарджиева. На 21 ноември от 11 часа пред Дом-паметник „Й. Йовков” ще бъдат поднесени цветя на паметника на писателя по повод 137 години от неговото рождение.


През ноември месец се очаква да излезе от печат и книгата на Рада Въртунинска „Усмивката – емоционален щрих в творчеството на Йордан Йовков”, която също ще бъде представена в Дом паметник „Й.Йовков”. В процес на подготовка е и ново издание, финансирано от Община Добрич, със заглавие „Българската памет за Йордан Йовков”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар