вторник, 3 октомври 2017 г.

Стара Силистра се огледа в снимки от 100 години насам

Снимките са от ФсБ-профила
на Цветана Игнатова 
Регионален исторически музей Силистра създаде поредната си мобилна творба, този път посветена на сравнително близкото минало на Силистра - примерно от края на 19 в. до към 80-те години на миналия век. В основата на благото дело - фотоизложбата Паметта на улиците” е д-р Наталия Симеонова от екипа на музея. До нея областният управител Ивелин Статев и кметът на общината д-р Юлиян Найденов изпратиха специални поздравителни адреси.


Тя е подредила и описала в над 20 платна 188 снимки на сгради, улици и хора, в които стара Силистра се оглежда, за да бъде показан нейният дух чрез урбанистичните промени през годините. Чрез тях пред всички съвременници се открива един свят на родове, занаяти, бизнес, култура, фасадна естетика, цветоустройство и пр.

Някои от снимките са непознати за широката общественост, а така описани от авторката и нейните колеги, те са едновременно разказ и пресъздаване на непознати мигове от миналото, запечатани от черно-белите снимки завинаги. В името на паметта и на обичта, както и на преклонението пред сътвореното т нашите предци. За съжаление, в материалния смисъл част от предишното богатство е загубено, защото е било съборено, подменено или видоизменено по волята на архитектурно решение, управленско решение  или стечение на обстоятелствата.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Архив Версинаж
Изложбата е своеобразно допълнение към изложбата на Петко и Виктор Герасимови, наречена Силистрия”, която бе показана във възродения Клуб на художника в Художествена галерия Силистра, представена през м. май т.г. Баща и син Герасимови, заедно със своя екип, първи от силистренските творци представиха свои разработки, свързани със стари фотографии на крепостта в древния град – през последните няколко века, и на града през първите 40 години на миналия век. Някои от тях са представили България на международното търговско изложение ЕКСПО в Париж през 1900 г. 

Истинска прелест са гигантските снимки на крепостта от преди 2-3 века, когато не е била съборена крайдунавската крепостна стена, за да стане ясно защо Дуросторум - Дръстър е била винаги важен в стратегическо, административно и културно отношение както при римляните, така при старите българи и при османците. На две от снимките се вижда възстановка на боевете при Силистра при една от руско-турските войни, играна с 20 000 души в Париж, където е показвана като пример за военно действие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар