вторник, 31 октомври 2017 г.

В Силистра гостува управителят на българската ротарианска общност


Тазгодишният управител на ротарианска общност България – дистрикт 2482 (един от 500-те по света в рамките на най-голямата хуманитарна организация в света Ротари Интернешинъл), Емил Коцев от Русе гостува на Ротари клуб Силистра, на който начело през  2017-2018 г. е Павлин Иванов – директор на РДПО Силистра. С него бе и асистентът му за зона 13 Пламен Цветков, също ротарианец от най-големия крайдунавски български град, където има два клуба – в зоната останалите са от Силистра и Тутракан.

Гостуването на Коцев, който е дългогодишен приятел на Силистра и като преподавател във Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев”, е свързано с т.нар. асамблея по посрещане на дистрикт-гуверньор, една от петте в традициите на ротарианците, действащи в България като клубове, регистрирани като сдружения с нестопанска цел (в страната има 87 клуба с 1,2 хил. членове, като силистренският е 60-ият, в който настоящият национален лидер на организацията лично посещава). Към клубовете има и младежки структури – в Силистра повече от 10 г. действа Интеракт клуб, който е за членове от 14 до 18 г. и работи под опеката на ротарианския клуб.

Гостът похвали силистренския клуб, в който членуват 18 души и отделно петима са в категорията „почетни членове”, за баланса между възрастите, вкл. и заради факта, че всеки четвърти е под 40 години, но има представители и на предишните две поколения. Сред отбелязаните „минуси” е липсата на прием на жени, каквато е практиката на други 11 структури в страната. Практиката обаче показала, че там, където има представители на „нежния пол” работата върви още по-организирано, вкл. и при взаимодействието с младежките групи.

„Щом сте в Ротари, значи искате да променяте света към по-добро, такъв е и девизът на тазгодишната ротарианска година по света – „Правим разликата” (Making a Difference), дело на световния президент Ян Райзли, който е над стотният начело на организацията, създадена през 1905 г. в Чикаго от адвоката Пол Харис, на чието име има награда за дарителство, и други трима негови сподвижници.

В какво още силистренските ротарианци са в синхрон с приоритетите на организацията? С това, че са сред клубовете, които провеждат редовно залесителни акции – над 40 са дърветата в парка, който сега се ремонтира от община Силистра с проекта „Албена”, а засега последната инициатива е облагородяването на паркче и игрална площадка между блоковете на ул. „Сан Стефано” и „Генерал Колев”. Неговото откриване ще стане със специална програма напролет. Средствата бяха събрани на коледния бал м.г., а предстоящата коледна изява – 13-а в историята на клуба, е на 8 декември, посветена и на вечните студенти – по душа и спомени. За 15 г. РК Силистра има реализирани десетки малки и големи проекти в сферите образование, култура, здравеопазване и здравно дело.

Покрай своята ротарианска презентация г-н Коцев презентира и един уникален Център за конференции, семинари, курсове и зелени училища в близост до село Оряховица, намиращо с в „сърцето на Нова Загора”, създаден от 90-годишния французин от български произход проф. Миню Балкански, създал фондация на свое име. Центърът предлага чудесни условия за петдневни школи за обучение по различни дисциплини – езици, IT и др., за деца от 9 до 5 г. (www.balkanskifoundation.org).

На финала на срещата си с местната ротарианска общност Емил Коцев заяви желанието си отново да посети Силистра и подари уникалните за тази година значки на президента на клуба Павлин Иванов, на секретаря Йордан Георгиев и на Кристина Маринова - президент на Интеракт клуб за настоящата ротарианска година.

От Силистра той си тръгна и със специален символичен подарък - реплика на пантерата от  откритата преди години в нашия град генералска  римлянска колесница, която е изображение на логото на клуба по препоръка на проф. Георги Атанасов от РИМ Силистра при създаването на клуба през 2000 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар