сряда, 25 юни 2014 г.

Областните управители на Силистра, Русе и Плевен защитиха предложения за Дунав мост II


25/6/2014
           В румънския град Турну Мъгуреле се проведе международна среща по повод трансграничен проект на министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Република Румъния, свързан с избора на място за изграждане на Дунав мост III между двете страни. Във форума участваха областните управители на Силистра, Русе и Плевен. 
   „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничен регион Румъния – България“ е наименованието на проекта, към който са привлечени консултантски фирми – по една от двете страни. Представени са четири варианта за местоположение на новия мост: Кълъраш – Силистра; Турну Мъгуреле – Никопол; Бекет – Оряхово и Гюргево – Русе. Целта е да бъде разработен пилотен проект за предпроектно проучване за инвестиционния обект за трето съоръжение над река Дунав между България и Румъния. Следващата среща по проекта, чието начало бе в Турну Мъгуреле, най-вероятно ще е в Русе преди средата на м. юли т.г. Дотогава ще бъде събирана информация по няколко критерия, по които ще става оценката за всеки от вариантите за трети Дунав мост.
         Областният управител на Силистра Насуф Насуф мотивира предложението за мост при Силистра – Кълъраш. Г-н Насуф заяви пред аудиторията в Турну Мъгуреле, че нов мост през р. Дунав при Силистра - Кълъраш ще бъде от стратегическо значение за икономическото развитие на региона, на чиято територия има 2 млн. население от двете страни на реката. Ако съоръжението стане факт, то ще свърже транспортния коридор от Близкия изток през Турция, граничният пункт Хамзабейли – Лесово, оттам през Ямбол, Шумен, Силистра, нагоре през Кълъраш за Украйна, Русия, Прибалтика и скандинавските страни. Мостът е заложен в Дунавската стратегия, където фигурира като модернизация на инфраструктурата по Трансевропейски транспортен коридор №7. Проектът е включен в Регионалния план на Северен централен район 2014-2020 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар