събота, 14 юни 2014 г.

700 певци и танцьори в седмия Празник на бялата водна лилия край защитена местност „Блато Малък Преславец”





14/6/2014

           В района на Защитена местност „Блато Малък Преславец” край река Дунав се проведе за седма поредна година станалият много популярен напоследък Празник на водната лилия. Той включва песни и танци от добруджанския фолклор, както и изпълнения от други области. Тази година се явиха 33 състава от Силистренско и Русенско, както възрастни, така и деца. По традиция имаше състезание за най-успешен улов сред рибарите, които се радват на десетина нови къщички и пристан в Дунава, изградени от община Главиница по европейски проект.
           Кметът на общината Хюсеин Хамди бе сред зрителите на празника, на който е съорганизатор, заедно с кметския наместник Галина Ангелова и Народно читалище „Йордан Йовков 1946”.  Благодарение на тях и на партньорите: „Мегатрон” ЕАД-София, „ЕЛЕКТРА-СОД” – Силистра, „Булагро” АД – Стара Загора, „ЗОВ 92 КОМЕРС” – Тутракан, ЗК „Дунав 93” – село Малък Преславец и др., става възможен празникът, в който се включиха над 700 души. Специален поздрав в писмен вид към участниците отправи областният управител Насуф Насуф, според когото подобен род инициативи стимулират самодейците да се подготвят отговорно и с желание да показват творческите си заложби.
              Всички певци и танцьори, сред които турци и роми, се изявиха на сцената пред езерото с лилиите. Този вид бяла лилия e застрашен вид, описан в Червената книга на България. Образуваните от нея колонии са на територия от 46 дка и са популация №1 в страната. Блатото „Малък Преславец” е сред малкото запазени влажни зони в България покрай река Дунав. В него има 147 вид птици, повече от половината от които са гнездящи. Езерото е хранителна база за чапли, блестящи ибиси, корморани и други подобни видове птици, гнездящи в намиращrs се на около 30 км по пътя към Силистра друг важен природен обект в областта – биосферното езеро, известно като Поддържан резерват “Сребърна”, който наесен отбелязва 65-ата си година.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар