вторник, 10 юни 2014 г.

Кайнарджа кани на 240-годишнината от Кючуккайнарджанския мирен договор


Ръководството на Община Кайнарджа от област Силистра провежда на 20-21 юни т.г. тържества, посветени на 240-ата годишнина от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор от 1774 г. За участие в програмата са поканени гости от различни институции, вкл. и от Руската федерация.
Според предварителната програма през първия ден е научната сесия на тема: „Руско-турската война (1768-1774 г.) и нейният отзвук“. В нея ще участват 8 научни дейци от Варна, Велико Търново, Добрич и други градове. Основният доклад е на научния сътрудник от морската ни столица г-жа Станка Димитрова: „Ще представя войната и нейното отражение, влияние и значение сред българския народ, вкл. от няколко „ъгъла“ – политически и социален; ще бъде очертано и участието на българи във войната; място е отделено и за промяната в настроението на българския народ предвид очакванията му за освободителна мисия от страна на Русия“.
На 21 юни са предвидени няколко тържествени момента: от 9.30 до 10.00 ч. е церемонията по откриването на Туристическия посетителски център, последвана от ритуала по откриване на бюст паметник на фелдмаршал П. В. Румянцев. Ще има от поднасяне цветя на скалата, където е подписан Кючуккайнарджанския мирен договор, както и на паметника на руската императрица Екатерина Велика, първият по рода си у нас, изграден преди 5-6 години. Накрая е тържествената част със слова от организаторите и гостите. Началото на фолклорния събор е от 11.30 ч.


Няма коментари:

Публикуване на коментар