петък, 20 юни 2014 г.

Участие на самодейците при НЧ „Димитър Иванов Полянов- 1870” село Гарван в "Атлиманска огърлица" в Китен


             Самодейците от Женската и Мъжката фолклорни групи за автентичен фолклор към НЧ „Димитър Иванов Полянов - 1870” в село Гарван от община Ситово се представиха блестящо сред 80 състава и индивидуални изпълнители от 7 държави, взели участие в Международния фолклорен фестивал "Атлиманска огърлица 2014" в Китен, съобщи    Гинка  Макриева - секретар на НЧ „Д. Ив. Полянов - 1870”. Престижното издание се провежда за трета поредна година под патронажа на кмета на община Приморско д-р Димитър Германов. Фестивалът бе със седемчленно жури с председател проф. д-р Стефан Чапкънов. Първа на сцената излезе дългогодишната солистка и медалистка към читалището Минка Колева Стоева. Прекрасното и изпълнение беше възнаградено с много аплодисменти. Наградите и за блестящото и изпълнение бяха поднесени на сцената лично от известната българска певица - Янка Рупкина - "почетен плакет за съхранение, развитие и разпространение на българските културни традиции" и медал с почетния знак на фестивала.  
       С песните на Женската и Мъжката фолклорни групи са единствените участници от Добруджа. Женската фолклорна група е наградена с Грамота и почетна статуетка. За прекрасното си участие Мъжката фолклорна група получи поздравления и признателност лично от Марин Маринов - управител на музикална компания „Сънрайз Маринов”, че са едни от рядко срещани съхранени самодейни мъжки групи в България, пеещи автентичен фолклор и ги удостои също с Грамота почетна статуетка на фестивала.
     Всичките изпълнения на самодейците са под съпровода на известния виртуоз акордеонист Стоян Дечев, родом от село Гарван. Специална е благодарности на всички самодейци към ЗК „16 декември” село Гарван в лицето на председателя й Иван Добрев за осигурения транспорт, позволили на стотици представители на седем държави да се докоснат до местния автентичен гарвански фолклор.




         

Няма коментари:

Публикуване на коментар