събота, 7 юни 2014 г.

Читалище „Доростол” и Хор „Седянка” с честване „120 години хорово пеене в Силистра


Хор "Седянка" с диригентите Мерджанов и Боев
         В края на седмицата в Силистра се проведе едно от най-големите за годината чествания в сферата на културата в региона – тържественият концерт „120 години хорово пеене и хор „Седянка” в Силистра”. Той бе дело на Народно читалище „Доростол 1870”, в състава на който хорът е една от разпознаваемите у нас и по света самодейни формации с професионално поведение. Хорът, чийто диригент от 2006 г. насам е Димитър Боев се представи пред публиката с 15 изпълнения, повечето от които от световната класика и и четири от българския си репертоар, вкл. и своя „Марш на „Седянка”-Силистра", в който се предрича „вечно да живей”, както и великолепната песен „Родна песен нас навек ни свързва...” С близо 10 творби се представи гостуващият специално за концерта хор „И. Д. Киреску” от град Черна вода, Румъния, с диригент Ангел Динку.
Хор "Чиреску" от град Черна вода - Румъния
В словото си пред аудиторията в салона на Куклен театър – Силистра председателят на настоятелството Маргарита Любомирова представи накратко визитката на състава, направил Силистра „столица на хоровата песен” още в първите години на миналия век. Тогава създаденото през 1908 г. Музикално дружество „Седянка” и неговият ментор Петър Бояджиев провеждат първия в България Събор на хоровете от крайдунавските градове. Дружеството и хорът са били стожер на българщината в т.нар. румънски период между 1912 и 1940 г. В онези години сподвижниците му са достигали до 900 души. Над 30 са изнесените концерти на хора между 1929 и 1940 г. А още през 1896 г. един от първите хорове в Силистра прави турне в градовете на Добруджа, за да събере пари за подпомагане на Силистренския край след наводненията в онези години. През 1941 г. хор „Седянка” става член на Българския хоров съюз, а почти четвърт век по-късно през 1965 г. е награден с орден „Кирил и Методий” I степен. Година преди това той вече е получил първите си награди – лауреатско звание и бронзов медал на Втория републикански фестивал на художествената самодейност, последвани от отличия в България, Германия, Австрия и Швейцария (1991-1999 г.). В продължение на години хорът е носител и на званието „представителен”.
Финал на концерта
В специално издание, озаглавено с девиза на „Седянка” – „...докле сърца туптят в сърцата", дело на НЧ „Доростол”, се припомня, че за 120 години хорове пеене в Силистра основният хор в града, вкл. и в най-голям период, когато това е „Седянка”, е имало 25 диригенти. Някои от тях като Петър Бояджиев, Пенчо Пенев, Неделчо Кисимов и Петър Карагеоргиев са се връщали на диригентския пост по няколко пъти, за да поддържат хоровата традиция в града, която е преживявала и тежки периоди. Юбилейният вестник е станал възможен със съдействието на Областна администрация – Силистра, на Общински съвет – Силистра, на ОбС на БСП, на ЗК „Плодородие” – село Проф. Иширково, на „Ротари клуб – Силистра”, на Регионална библиотека „Партений Павлович”, както и на други спомоществователи, непожелали да се афишира жестът им. Проявата е дело и на община Силистра, дирекция „Хуманитарни дейности”. 
Бивши и настоящи хористи от България и Румъния в общ кадър
С лично присъствие тя бе уважена от председателя на Общинския съвет Димитър Генов, от секретаря на общината Ростислав Павлов и от други представители на обществеността. Специална бе и мултимедийната презентация, представяща историята на хоровото пеене в Силистра с десетки снимки и свидетелства.
„В момента държавата не стимулира развитието на хоровото пеене, но „Седянка” е от хоровете в областните градове, развиващ успешно своята дейност”, заяви на финала на концерта диригентът Димитър Боев. Той си припомни едни отдавна минали години, когато седенкари са били сред примерите за сериозно културно присъствие в града, вкл. и на „четири колони” по време на манифестации. 
В тържествения концерт участваха и предишни диригенти на хор „Седянка” – Любомир Павлов, който бе начело и на детския хор „Дунавски славеи”, създаден преди 50 години; Светлозар Христов – в момента хорист седенкар, и Николай Мерджанов, чиято кариера като диригент започва преди 25 години в Силистра, за да продължи години по-късно в Анталия, Турция. С негов хор той в момента е на изява в Балчик, което му позволи да участва в тържеството. Той заяви: „През 1994 г. аз организирах 100-годишнината, която се превърна в голям празник. Предлагам на колегата преди всяка репетиция да се покланя на хористите, защото с техния труд се подготвя всяка изява”. Специално от Малайзия своето послание прати до хористите бившият диригент Веселин Колев, който преподава в държавен педагогически институт в азиатската страна, където също води хоров колектив.
За 120 години хористите в Силистра са изпели на над 10 езика около 500 песни на повече от 250 композитори. Техният пример е бил заразителен и за създаване на редица други хорове в почти всички сфери на живота - образование, здравеопазване, производство и др. През 2008 г. бе последният засега Събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен за 11-и път от 2010 г. насам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар