неделя, 29 юни 2014 г.

За Деня на Дунав в Тутракан младежи рисуват, в Силистра пенсионери пеят


       Kalina GrancharovaРисунки върху тениска с текстилни бои, рисунки върху дунавски миди, Арт фейс - един празник за малки и големи в Дунавския парк, организиран от Община Тутракан, МКБПМН и Историческия музей. Разбира се, имаше и повод за тази пъстра сбирка - днешният Международен ден на река Дунав. Празникът на голямата река започна още вчера с регатата Сандрово - Тутракан, в която взеха участие ентусиасти с 11 лодки. Днес нова регата потегли по реката - този път организирана от Сдружението за развитие на туризма в региона на Тутракан по маршрут Тутракан-Малък Преславец-Попина.
        ...В Силистра навръх Международния ден на река Дунав бе проведен пенсионерският празник с песни и танци, една проява, в която пеещите се гледат едни други, а обикновено няма кой да ръкопляска. И така три часа. Преди няколко дни бе традиционната регата, в която участват гимназисти от различни училища.
          Община Силистра Слънчевият ден предразположи гласовитите изпълнители от Клубовете на инвалида и пенсионера да открият тържеството с много емоционален заряд. Съборът се организира и посвещава за първи път на Международния ден на река Дунав - 29 юни. В репертоара на фолклорните състави са застъпени песни с тематика за реката. В тазгодишния събор участваха 20 художествени колектива от община Силистра. От името на Общинска администрация, д-р Лидия Попова, директор дирекция "Хуманитарни дейности", поднесе поздрави, които дадоха начало на тегленето на жребия за последователност на представянето на песните. В продължение на близо четири часа централната градска част ехтеше от звуците на добруджанската фолклорна музика.

В Деня на река Дунав и големия християнски празник Петровден, на площад „Свобода“ се проведе „Дунавски събор“- общински преглед на художествени колективи, организиран от Дирекция "Хуманитарни дейности", отдел "Култура" към Община Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар