петък, 6 юни 2014 г.

Поетичното продължение на бизнес делника на Димитричка Георгиева от Силистра


         Най-новата поетична книга в Силистра носи заглавието „Божествен дар“. Неин автор е Дими Борисова, на пръв поглед псевдоним, а на практика авторско превъплъщение на бизнес дамата Димитричка Георгиева. Нашата съгражданка представя на читателя 115 стиха за любовта, събрани на едно място в издателство и печатница РИТТ – Силистра. „Сълзи на небесата“ е нарекла книгата в предговора й Цветана Игнатова: „Те (стиховете) издават една слънчева, уверена и самоосъзната жена, която открива пред нас най- нежната струна на своята светла душа“. „Под епидермиса на душата“ е нарекъл своя поглед към книгата поетът Валентин Чернев, сам автор на множество стихосбирки: „..тази книга предпоставя любовта като могъщ космически и светогледен принцип“.
         Журналистите от Силистра станаха първите читатели на творбите на Дими Борисова на специална среща с тях, проведена от авторката. В предишни години тя е била техен събеседник по съвсем други поводи – приватизационни процеси в КК „Нектар“, по повод футболни и културни прояви, на които г-жа Георгиева е била спомоществовател, и др.“
         „Книгата е израз на неспокойствие, тя е зов и съжаление, крясък и болка…, в нея са извисени самотата и еуфорията от букета от чувства, каквото е любовта….“, заяви пред медиите Димитричка Георгиева от името на своя авторски псевдоним Дими Борисова. В разговора стана ясно, че в броя на стиховете няма нищо сакрално, толкова са излезли из под „перото“ за месец – месец и половина от началото на тази година.
         Авторката не скри от журналистическата гилдия, че е възможно това отключване на поетичното отношение към света и конкретно към любовта, да е ефект от петгодишните й занимания с енергийни и духовни практики с учител, чиято школа е на о. Бали, където животът е съвсем различен от нашия на т.нар. Стар континент. Тя твърди, че предстои да завърши петия от общо шестте етапа в това училище за възприемане на света по нов начин. Над 800 били българите, представители на различни професии, имащи възможност да станат част от тази школа, чийто водач идва всяка година в България и в продължени е на месец общува със своите възпитаници. В основата на идеите на школата е нещо средно между йога и Дао (б.а.- превежда се като „път“, „пътека“, „маршрут“, а понякога по-свободно като „доктрина“ и „принцип“, използвани по философски начин, за да се означи фундаменталната или истинската природа на света).
         „Живях много бурен живот, изпълнен с амбиция; битките ми бяха много, и в школата намерих себе си – научих се на спокойствие  и равновесие, което ми позволи да се изскача по-високо по стълбата на духовното си развитие“, обяснява още г-жа Георгиева.
         За журналистите бе изненада, че Димитричка Георгиева е писала стихове в детството си, като първото си признание получила още в четвърти клас от своя учител Илия Стефанов, когото тя оприличавала на Никола Вапцаров. Години по-късно с тази си изява – книгата със стихове за любовта, тя не се притеснявала, че се разголва пред публиката. Не бил случаен и изборът й част от тиража на книгата да завършва с изображение на лотос на корицата си, защото това е цвете, което вирее в тинята и калта, но е знак на вселенската любов.
         С представителите на медиите не бе подмината и темата за бизнеса. За него бизнес дамата заявява: „За добър бизнес най-важна е интуицията, а после икономическата логика. Бизнесът беше мъжки свят…Ние сме страна, където зад всеки камък може да се прави бизнес…“. В бъдеща нейна творба щяло да стане дума и за тези моменти от нейния живот, но засега били актуални стиховете, чието продължение на прощъпулника „Божествен дар“  предстои до края на настоящата година.

         На 25 юни т.г. от 18 часа в зала „13“ на Градската художествена галерия ще бъде творческото представяне на най-новата поетична книга в Силистра, благодарение на Община Силистра и Литературно сдружение „Реката и приятели“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар