четвъртък, 12 юни 2014 г.

Българи и руснаци с научни доклади във форум край историческата чешма в Кайнарджа

12/6/2014

          
                 Община Кайнарджа разпространи до институциите, вкл. до Областна администрация – Силистра програмата за Международната  научна сесия „Руско-турската война през 1768-1774 г. и  нейният отзвук”, която ще се проведе в село  Кайнарджа на 20.06.2014 г. Предвидено е преди началото на пленарното заседание да бъде открита изложба с копия от документи, свързани с темата на форума. Открива я Владимир Климанов, генерален консул на Руската федерация в град Русе. Основният доклад „Руско-турската война през 1768-1774 г. и  нейният отзвук”  е на н.с. Станка Димитрова от град Варна. Доц. Андрей Андреев от Великотърновски университет„Св. св. Кирил и Методий” ще се представи с разработката „Политиката на Русия към православните християни на Балканите през XVII-XVIII в.”. Валерий Латинин  е от Центъра за национална слава на Русия и неговата тема е „Генерал Ото Адолф Вайсман фон Вайсенщайн или руският Ахил”. Сънародникът му Игор Самохвалов от МДЮ „Асоциация на витязите“ участва с доклада „Фелдмаршал граф Пьотър Румянцев – пълководецът”.
             Екатерина Николова е от Историческия музей в град Тутракан и ще предложи своето виждане по въпроса „Тутракан и Руско-турската война(1768- 1774 г.). Милена Георгиева от Регионален исторически музей – град Шумен, ще чете по темата  „Ролята на Шумен (Шумла) в Руско-турската война(1768-1774 г.)”. Нейният колега Радослав Симеонов от Регионалния исторически музей от град Добрич се представя с „Добрич и Добричко по време на  Руско-турската война(1768-1774 г.)”. Участниците в научната сесия ще изслушат материала „Изследването на историка Юрдан Трифонов на зараждането у българите на вярата в Дядо Иван (Русия)“, подготвен от Дафинка Станева от Община Кайнарджа. Сесията ще завърши с обсъждания и с разглеждане на Историческия комплекс в Кайнарджа.
             На 21 юни са предвидени няколко тържествени момента: от 9.30 до 10.00 ч. е церемонията по откриването на Туристическия посетителски център, последвана от ритуала по откриване на бюст паметник на фелдмаршал П. В. Румянцев. Ще има поднасяне цветя на скалата, където е подписан Кючуккайнарджанският мирен договор, както и на паметника на руската императрица Екатерина Велика, първият по рода си у нас, изграден преди 5-6 години. Накрая е тържествената част със слова от организаторите и гостите. Началото на фолклорния събор е от 11.30 ч.

Няма коментари:

Публикуване на коментар