сряда, 25 юни 2014 г.

Буенекът на Старо село влезе в националната културна листа


25/6/2014
          "Лазарски танц" на  Народно читалище „Възраждане” от силистренското село Старо село влезе в националната представителна листа на нематериалното културно наследство на България, благодарение на регионално предложение и на крайната експертна оценка на жури в Министерството на културата. Староселският танц влезе в топ 5 на номинациите за настоящата година, а в листата вече има 20 традиции, музикални и сценични разработки. От 2008 година насам на всеки две години се прави подобна класация. В настоящата е имало 70 предложения от страната, направени чрез областните управители, като 25 от тях са стояли на вниманието на експерното жури, назначено от министър Петър Стоянович. Награждаването бе навръх Еньовден в министерството на културата в присъствието на адресатите и на представители на областните администрации. Наградата на староселци получи председателят на читалищното настоятелство Даринка Великова.
        „Много съм развълнувана от наградата, защото тя е признание за нашия труд и стремеж да покажем традициите си, както предстои да го направим на фестивал в Стара Загора”, заяви г-жа Великова. „За област Силистра е чест да има свой представител в тази престижна листа и е хубаво, че Добруджа е забележима в нея”, каза Вяра Емилова, зам. областният управител на Силистра, която участва в тържеството. „Радвам се, че успяхме да убедим журито сред наградените да има представители на Силистра и Добрич, където се развива добруджанската култура”, коментира Венцислав Димов, известен фолклорист, родом от Добрич.
           Читалища от Североизточна България предимно попаднаха  в петицата на нематериалното културно наследство на България за 2014 г.: празникът "Хедърлез" от с. Бисерци, община Кубрат, Разградско, „Добруджанска тройка” от НЧ „Йордан Йовков” – Добрич, и „Колани, тъкани на кори” от НЧ „Пробуда” – Шумен, както и празникът „Дервишовден” от село Лесичово, Пазарджишко. Петте „елемента” като най-ново попълнение в националната представителна листа получиха грамоти от министъра на културата, специални знаци и парични суми, с които да бъде изпълняван планът за действие на традиционните дейности.
http://silistra.government.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар