четвъртък, 26 юни 2014 г.

В Силистра: 90 минути със 115 стиха за любовта вместо „Божествен дар“


Илия Стефанов - Учителят
Литературен клуб „Реката и приятели“ – Силистра представи в зала „13“ на Градската художествена галерия своя най-нов член – Дими Борисова, известна в обществото като бизнес дамата Димитричка Георгиева, заявила пред съда на читателите  първата си творба, стихосбирката „Божествен дар“. Със 115 стиха за любовта в нея авторката показва как през очите на една жена с богат житейски опит изглежда обичта в различните й измерения и адресати. В тях се оглежда най-съкровеното човешко чувство, за да ни се напомни, че няма нищо по-голямо от хляба на трапезата ни и нищо по-ценно от любовния трепет.
Цв. Игнатова - началник на отдел "Култура",
авторката Д. Борисова, Й. Георгиев - сценарист
и водещ на творческата вечер
В днешното все по-малко богато на духовност време, изпълнено с противоречия от най-разнообразно естество, е истинска смелост да предложиш на аудиторията своето виждане за любовта, пречупено през призмите на преживяното и бляна. Как звучат стиховете на Дими Борисова аудиторията първо чу в изпълнение на събрата по перо Иван Колев, председател на Литературен Клуб „Реката и приятели“, по професия пожарникар, по призвание – актьор и писател. Чрез изпълненията на кръщелница на авторката, студентката по журналистика и пиар комуникации Анхела Атанасова, която още е много далече от на „попрището жизнено в средата“, публиката влезе повторно в поетичния свят на Дими Борисова, за да види и женската „гледна точка“ от позицията на младостта, защото любовта е подвластна на всички възрасти, както твърди една световно известна максима.
Даниела Недялкова и Анхела Атанасова
Теодора Тодорова от печатница РИТТ представи издателя на книгата, благодарение на когото тя изглежда тържествено и представя в най-достоен вид творбите на поетесата. „За 20 години имаме отпечатани 3 000 тома книги и няма нищо случайно, че г-жа Георгиева се обади точно на рождения ден на издателството, за да поиска да работим „Божествен дар“, заяви г-жа Тодорова.
Животът на всеки един човек е изпълнен с различни периоди. В някои от тях ти си един от мнозината, когато не е задължително да бъдеш забелязан, освен от роднини и приятели. После може да се случи да си център на внимание в определено качество, когато очакванията от изявата ти са големи. По-нататък е допустимо да изчезнеш от хоризонта, за да се завърнеш в прожектора на събитията в друго амплоа, резултат от твоето духовно развитие. За това превъплъщение разказа Даниела Недялкова, директор на Регионална библиотека „Партений Павлович“, в своята мултимедийна презентация за „героиня“-та на творческата вечер. В нея бяха представени професионалният и творческият път на Дими(тричка) Борисова Георгиева, наричана в обществото „Желязна лейди“, както припомни в експозето си дългогодишната журналистка и настоящ началник на отдел „Култура“ г-жа Цветана Игнатова. Благодарение на серията от снимки почитателите на поезията успяха да надникнат в света на Дими Борисова, за да попълнят впечатленията си за Димитричка Георгиева Преди 20 години бизнес дамата стана приватизатор на Консервен комбинат „Нектар“. Наскоро при представянето на книгата си пред журналисти стана дума и за бизнеса, за който бе заявено от страна на авторката на стихове: „За добър бизнес най-важна е интуицията, а после икономическата логика.“
Стела Флорова
„Книгата на Дими Борисова е предназначена за онези хора, които, достигнали просветление, говорят, мислят и действат чрез своя дух, защото всеки стих е произлязъл от преживяното“, каза в своя поздрав гостенката на вечерта Славка Гетова. „Това е моето кръщение по другия път, по който съм поела“, отговори й авторката, за която през последните пет години се оказали важни и полезни духовните и енергийни практики, с които се е запознала на далечния о. Бали. Своя поглед към книгата представи и коректорът на книгата, филоложката Ванушка Димитрова. Тя потърси кодовете в „опозициите“ миг-вечност, живот-смърт, време-безвремие; откровение и катарзис. И заяви на аудиторията, че в консуматорския 21 век любовта може да бъде битийна, божествена, съживяваща, греховна, погубваща, страстна…, защото тя е вселенско преживяване и има различни измерения.
Иван Колев представя стиховете на Д. Борисова
„Втората си книга Димитричка Георгиева трябва да издаде още преди да е изстинало мастилото на първата, защото втората творба е по-трудна, хората ще очакват развитие…, човек може да напише по 100 начина думите „Обичам те….“, с вълнение и професионално вдъхновение предупреди поетът Валентин Чернев, който в книгата е озаглавил „Под епидермиса на душата“ своя прочит на стиховете. Изненадата на вечерта бе присъствието в нея на първия учител на настоящата поетеса и дългогодишна бизнес дама – Илия Стефанов от село Светослав, който потвърди заложбите й от детството и ранната младост, като препоръча да не се отказва да търси нови пътища за себеизразяване чрез поезията. В името на мощната духовна трансформация, която всеки човек с богат житейски опит, преминал през различни препятствия и предизвикателства, заслужава да премине.
Д. Борисова заедно със Славка Гетова
„Преди 25 години казах на Димитричка Георгиева да изостави бизнеса и политиката, за да се отдаде на литературата и най-после ме послуша“, заяви в свой характерен полушеговит тон юристът Румен Атанасов, дългогодишни приятели на Георгиева заедно със своята съпруга Стела Флорова. В неповторим стил бе изявата и на хаджи Огнян Георгиев – специалист по османистика, който подари на авторката дървена фигурка на бухал – символ на знанието и…на поетесите, пожелавайки на всички да не пътуват специално до Божи гроб, след като имаме в Силистра комплекса на равина Елиезер Папо, където можем да поискаме от Всевишния помощ за най-доброто, което заслужаваме. Към многобройните поздравления се присъединиха задочно със специални „адреси“ областният управител Насуф Насуф и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Личното си уважение оказаха с присъствие зам. председателят на Общински съвет – Силистра г-н Георги Кирилов и ръководителката на Групата общински съветници от БСП г-ца Надежда Бобчева.

…С увличащата ритмика на испанския микс „Тореадор“, изпълнен на класическа китара от гимназиста Стоян Събчев, започна творческата вечер на Сдружение „Реката и приятели“, за да бъде изразени „на живо“ страстта и емоцията, които ни владеят тук и сега. С лирично музикално изпълнение, предложено в спокойно темпо от пианистката Лидия Кулева, завърши поредната среща на любителите на литературата, осигурена в един от най-естествените храмове за духовно общуване в Силистра – салоните на Градската художествена галерия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар