вторник, 17 юни 2014 г.

Ученичка от Силистра ще представи областта в националното състезание за младежки проекти


17/6/2014
            В Силистра се проведе награждаването от конкурса за младежки проекти във връзка със седемте оперативни програми, който бе обединен с конкурса „Млад европеец“. Те са дело на Областния информационен център с ръководител Мирослав Калинов, а тържеството се проведе в залата на кметска администрация с участието на Денка Михайлова, зам. кмет по хуманитарните дейности в община Силистра. 
      Три са проектите на младежи от 17 до 21 години в конкурса, условията за който са представени пред повече от 400 младежи от цялата Силистренска област в срещи, проведени през април – май т.г. „Имаше много запитвания, участниците са малко (в страната общо са 72), но достатъчни, за да се излъчи победител“, заяви Елена Стоянова, експерт в ОИЦ-Силистра. Оценката на проектите е от жури, съставено от представители на РИО на МОН – Силистра, на регионалния офис на управляващи орган на ОП Развитие на човешките ресурси и на ОИЦ – Силистра. В класирането на трето място е Иван Александров от ПГМТ „Владимир Комаров“ с проект на еко тематика „Екодвор – 2“, чиято идея е да бъде превърнат дворът на Обединен детски комплекс – Силистра в място за екологично образование. 
     На второ място е Пламена Солакова, родом от Силистра, в момента студентка в Париж, която е предложила проект, свързан с преодоляване на насилието срещу жени, като за целта предвижда в училищата да има специална учебна програма. На първо място и носител на специалния плакет, както и на наградата на регионално ниво – електронен четец,  е за Пресияна Пенчева от ПГСУАУ „Атанас Буров“. Нейният проект е също екологичен и е на тема „Защитена зона „Сребърна“ – лаборатория и класна стая“, целящ екоогично и биологично възпитание сред подрастващите. Пресияна ще представи област Силистра на националния кръг.
          „С 11 месеца – до 17 юни 2015 г., е продължен проектът за функциониране на Областните информационни центрове – общо 28 в страната, вкл. и в Силистра, за да се разпространява информация за оперативните програми“, обясни на аудиторията Мирослав Калинов, директор на дирекция в община Силистра и ръководител на ОИЦ, в който работят двама експерти. На 30 юни т.г. по покана на областния управител на област Силистра и на Областен информационен център – Силистра в сградата на Областна администрация ще се проведе връчването на наградите на отличените общини в конкурса, озаглавен „Европейска община от област Силистра“. Предвидени са специални плакети за първите три общини, оценени за работата си по европейските програми в програмен период 2007-2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар