петък, 20 юни 2014 г.

Историци обсъдиха подписания в Кайнарджа мирен договор между Русия и Османската империя 240 години по-късно

20/6/2014

         http://silistra.government.bg/
        В силистренското село Кайнарджа се проведе научна сесия послучай 240 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор от 1774 г. С него се слага край на започналата през 1768 г. война между Русия и Османската империя. Договорът от руска страна е подписан от императрицата Екатерина Втора Велика, чийто пръв и единствен паметник у нас е на метри от скалата до историческата чешма, където е станал факт актът на подписването. Ръководството на Община Кайнарджа  провежда на 20-21 юни т.г. тържествата, посветени на годишнината с участие в програмата на гости от различни институции, вкл. от Руската федерация начело с генералния консул в Русе г-н Владимир Климанов.
           С приветствия от руска страна участваха още представители на няколко обществени организации – Международната обществена организация „Витязи“, Центъра за национална слава на Русия, неправителствената организация Съюз на приятелите на България и др., а от българска страна – кметът Любен Сивев, председателят на Общинския съвет Ивайло Петков. Специален поздрав бе представен и от името на г-н Насуф Насуф, областен управител на област Силистра, в който се казва, че събитието ще остане трайно в народната памет, защото  е крачка напред в развитието на историята.
       Според предварителната програма основният доклад е на научния сътрудник от Варна г-жа Станка Димитрова: „Представям войната и нейното отражение, влияние и значение сред българския народ, вкл. от няколко „ъгъла“ – политически и социален; очертавам участието на българи във войната; място бе отделено и за промяната в настроението на българския народ предвид очакванията му за освободителна мисия от страна на Русия“. Тя отбелязва още, че след 8 столетия Русия достига бреговете на Дунав и ефектът от войната, водена основно на територията на Добруджа, е, че народите в района на Черноморието преначертават своята съдба – Балканите, Причерноморието и Бесарабия. Православието като християнска вяра получава правото за изява и на строителство на храмове.
       На 21 юни са предвидени няколко тържествени момента: церемонията по откриването на Туристическия посетителски център и ритуал по откриване на бюст паметник на фелдмаршал П. В. Румянцев. Цветя ще бъдат поднесени и на скалата, където е подписан Кючуккайнарджанския мирен договор, както и на паметника на руската императрица Екатерина Велика, първият по рода си у нас, изграден преди няколко години. В обозримо бъдеще в Кайнарджа ще има още два паметника на велики пълководци – генералисимус Александър Суворов, един от основоположниците на руското военно изкуство, и на адмирал Григорий Спиридов, разгромил флота на Османската империя в рамките на войната, чийто финал е в Кайнарджа край едноименната историческа чешма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар