понеделник, 2 юни 2014 г.

В памет на Ботев и на загиналите за свобода на 2 юни в област Силистра

2/6/2014

         В най-големите в област Силистра населени места – Силистра, Тутракан, Дулово и др., по случай 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, бяха проведени разнообразни мероприятия с участието на представители на различни социални групи в обществото – служители, ученици, неправителствени и патриотични организации. В областния град бе организирано шествие начело с Градския духов оркестър –  от централния пл. „Свобода“ до паметника на Стефан Караджа.

          
      Слово за делото на Ботев държа кметът на общината д-р Юлиян Найденов. Венци и цветя бяха поднесени от община и Общински съвет – Силистра, от Областна администрация – 
Силистра, представена от служители начело със зам. областния управител Вяра Емилова; от политическите партии ГЕРБ и БСП, от областния военен отдел, от ученици от основни и средни училища, както и от отделни граждани.
         По подобен начин в град Дулово – пред паметниците на Васил Левски и на загиналите за свободата дуловци, бе отбелязан 2 юни. Пред участниците в проявата бе изнесена аудиопрезентация от страна на НЧ „Н. Вапцаров“. В Тутракан в късния следобед предстои традиционно за този ден в града  мероприятие – посрещане на четниците, участвали в 29-я поход „По стъпките на Таньо войвода“, организиран от КПД „Родно Лудогорие, чието начало е с възстановка на пристигането на четниците на родна земя край село Пожарево.
          По традиция в населените места, неизменно от 1948 г. насам точно в 12 часа вият сирени, за да напомнят да сведем глава в почит на падналите за свободата българи. Денят в чест на Ботев е отбелязан за пръв път през 1884 г. в градовете Враца и Пловдив. За „Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България“ 2 юни е обявен през 1993 г., но в страната е отбелязван със същото съдържание от 1901 г. насам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар