събота, 21 юни 2014 г.

В Кайнарджа откриха Туристически център – музей и паметник на фелдмаршал Пьотър Румянцев

21/6/2014

         В силистренското село Кайнарджа бе финализиран проект по програма „Развитие на селските райони“, за да бъде обогатен с нов Туристически посетителски център музей създаденият историко-мемориален комплекс около историческата Кючуккайнарджанска чешма. Центърът бе открит с ритуал, вписан в тържеството „240 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи през 1774 г.“. В него участваха организаторите от община Кайнарджа – кметът Любен Сивев и председателят на Общинския съвет Ивайло Петков, а специални гости бяха народният представител Стефан Господинов, областният управител Насуф Насуф, заместник областният управител Вяра Емилова, кметът на община Алфатар Йорданка Узунска и др. Русия бе представена от генералния консул в Русе г-н Владимир Климанов и от екип представители на Руския културно-информационен център в София, от Съюза на приятелите на България, от Центъра на национална слава на Русия, от Асоциация „Витязи“ и др. неправителствени организации.
        В различните ритуали на тържеството участва Градският духов оркестър на община Силистра. Православни отци от Доростолска епархия проведоха водосвет за освещаване на новата културна и социална придобивка, съхраняваща исторически и етнографски материали, някои от които дарени от руска страна. Кметът на Кайнарджа откри и бюст паметника на фелдмаршал Пьотър Румянцев. Той е един от най-великите военоначалници на Русия, участник във войната с Османската империя (1768 – 1774 г.), завършила с подписване на мирен договор в Кайнарджа, в чест на който за изстреляни 101 топовни залпа.  Паметникът на граф Румянцев, дело на силистренския скулптор Йордан Колев, е част от бъдеща Алея на пълководците. Преди 6 години бе открит паметник в чест на руската императрица Екатерина Велика, а в близко бъдеще кайнарджанци ще обогатят комплекса с паметници на адмирал Григорий Спиридов и на генералисимус Александър Суворов.
     „Днешното тържество е сигурно доказателство, че в Силистренския край имаме трайно отношение към историческите забележителности. Особено когато те са носители на познание за времена и събития, останали завинаги с уникалното си съдържание и световно значение. Надявам се, че Туристическият център в Кайнарджа ще се превърне в многофункционален в комплекс и в място за посещения от хора от цял свят“, заяви в поздравлението си областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф. Слова, представящи събитията и важността на договора, поднесоха още генерпалният консул Владимир Климанов, народният представител Стефан Господинов, както и др. участници в тържеството. Гостите поднесоха венци и цветя на паметните места в района на Кючуккайнарджанската чешма, изградена през 1892 г. от признателните потомци като спомен за великото дело, случило се век по-рано в Добруджа, арена на бойните действия в първата война между две големи империи.
       Тържествата в Кайнарджа продължиха с поредния фестивал „Край чешмата под върбата“, в който участваха над 350 души от 31 колектива от областите Силистра, Добрич и Варна. Предният ден бе отреден за научна сесия във връзка с годишнината с участието на историци от няколко града от Североизточна България, в който основен докладчик бе научен сътрудник Станка Димитрова от Варна. В частта при откриването на форума уредникът на Туристическия център Дафинка Станева, дългогодишен общественики и поетеса, член на Съюза на писателите на Русия, бе наградена с медал "Михаил Лермонтов" за заслуги в духовното общуване между България и Руската федерация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар