понеделник, 9 юни 2014 г.

Грънчарово с първи песенен и игрови събор

          


В дуловското село Грънчарово, в което живеят малко повече от 500 души, се проведе първият събор „Грънчарово пее и играе“, организиран от кметството съвместно с НЧ „Христо Ботев“. В него участваха общо 31 групови и индивидуални изпълнители от областите Силистра, Добрич и Велико Търново. Участниците получиха статуетка и грамота за участието си. Финалът на събора бе с едночасов концерт на Калинка Вълчева, наричана „славей на Добруджа“. Наскоро тя бе председател на жури в село Айдемир, където пък се проведе първият конкурс „С песните на Георги Жеков“ в памет на певеца, за когото се казва, че е „едно от сърцата на Добруджа“.
На 14 юни е поредният Празник на лилиите в крайдунавското село Малък Преславец. На 28.06.2014 г. е деветият фолклорен събор за автентичен фолклор „Алеково пее – с песните на Димитрина Кунева“, в чест на първата певица, записала добруджанска песен в БНР в средата на 50-те години на миналия век.

През последните два месеца в различни населени места на областта се проведоха културни прояви: Фестивал на мъжката песен в Ситово, Хумористичен фестивал „Сребърна пее и се смее“, Фолклорен събор „Алфатарски багри“, Карнавал „Златното магаре“ в Дулово и др. С тържества са почетени 120-ата година на читалището в Алфатар, годишнините на читалищата в Тутракан, Листец и Правда, както и на хор „Седянка“ в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар