сряда, 21 юни 2017 г.

ПГСС Ситово на ученическа конференция в Добрич, посветена на I-та световна война

Ивет Кулева от ІХ клас на ПГСС с. Ситово участва с доклад в националната ученическа конференция - конкурс на тема „България и Първата световна война. Места на памет”, която се проведе на 16 и 17 юни 2017 г. в град Добрич, съобщиха от професионалната гимназия.

На конференцията присъстваха директорът на гимназията Гинка Йорданова и Невяна Петкова, която е научен ръководител на авторката на разработката. По време на събитието бяха изложени рисунки, свързани с войната, вкл на учениците - Бирджан Абтула от ІХ клас и Мария Йорданова от ХІ клас.

dariknews.bg. Форумът бе организиран от Регионален исторически музей Дoбрич и е част от проект, по който работи екипът с още 14 партньори от 9 държави. Дейностите са до юни 2019 г. и са свързани с изучаването, популяризирането и социалната адаптация на наследството от Първата световна война. 

Идеята за ученическия конкурс вече е била обсъдена на среща между партниращите страни по проекта и е срещнала огромно одобрение, разказаха в ефира на Дарик Радослав Симеонов и Ивелина Романова от добричкия музей. Изпратени са творби от ученици от цяла България - Варна, Шумен, Пловдив, Русе, Исперих, Разград, Силистра (Тутракан, Ситово и др.), Монтана, Добрич и др.  –  есета, доклади и презентации. Според представители на журито, докладите на допуснатите до участие са изключително сериозни, а някои от тях са и достойни исторически научни трудове. 
 
Ученическата конференция бе проведена в Дом паметник „Йордан Йовков“, на другия ден бе същинският конкурс в 4 работни сесии. Финансирането на проекта е по програма за транснационално сътрудничество ДУНАВ 2014 -2020, по която

добричкият музей ще получи 117 330 евро. С тях ще бъде обновено военното гробище в града, ще бъдат изследвани и паспортизирани 30 места на памет, свързани с Първата световна война и с Добруджанския фронт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар