петък, 16 юни 2017 г.

В първите дни на юли - международен танцов детски фестивал в Силистра

Международният детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“ ще се проведе от 02 да 06 юли 2017 г.
Фестивалът се провежда под патронажа на д-р Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра и с подкрепата на Министерство на културата. Над 300 са децата участници във фестивалните прояви на Двадесет и второто издание.
Фестивалът стартира през 1994 година като първият за България международен детски танцов фестивал с въздействащото послание „Утрешният мир започва с днешното приятелство“. 

В Силистра са гостували изявени детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка. Богата е историята на фестивала, която съхранява самобитна култура и танцово изкуство. Хилядите млади участници, зрители и гости за цял живот носят в сърцата си любовта към танца, спомена за приятелството и гостоприемството на красивия ни град Силистра.

Фестивалът през 2017 г. - четири чуждестранни състави: Детски танцов ансамбъл „Сузириа“ –гр. Волошиск, Украйна; Ансамбъл „Газапкхули“ – гр. Батуми, Грузия; Детски танцов ансамбъл „Традиция – Грозд“ – гр. Тръстеник, Сърбия; Ансамбъл „Куд Живиниче“ – гр. Живиниче, Босна и Херцеговина. 

Всички силистренски детски танцови състави ще участват във фестивала: Ансамбъл „Добруджа“; ФГ „Ритъм“; ДФА „Добруджанче“; ДТН „Родолюбие“ с. Айдемир; балетите: Б 2; „Лиденс“; „Аксел“; Клуб за състезателни танци „Елеганс“.

Постоянно ще работи фестивалният клуб във фоайето на Салона на Община Силистра, в който журналисти, участници, гости и граждани могат да получат актуална информация за фестивалните дни.

През първия фестивален ден - 3 юли, от 9 часа е пресконференцията и техническата конференция с ръководители на състави във фестивалния клуб. От 10.30 часа в Дунавския парк – втория фонтан, ще се проведе ателие по танци с всички участници. В ателието ще се разучават фолклорни хора от всички страни – участници във фестивала.

Същия ден от 17 часа – дефиле от фото „Стаки“ до площад „Свобода“, предвождано от Градски духов оркестър и с флага на фестивала. От 17.30 на площада – тържествено откриване на фестивала, с изпълнение на химна на фестивала „Де е България?“ и издигане на фестивалния флаг. Следва първи фестивален концерт в театъра.

През втория фестивален ден – 4 юли, от 9.30 часа на басейна на хотелски комплекс „Дръстър“ Силистра ще се проведе конкурс „Мис и Мистър Фестивал“. От 18 часа в салона на театъра стартира вторият фестивален концерт.

На 5 юли от 10  часа на площад „Свобода“ с участниците във фестивала ще се проведе пленер „Аз рисувам фестивала“. От 11 часа в заседателната зала на Община Силистра кметът на общината д-р Юлиян Найденов ще се срещне с представителни групи на всички състави – участници във фестивала. От 17 часа са тържественото закриване на фестивала и заключителният концерт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар