четвъртък, 29 юни 2017 г.

Трима митрополити и един епископ на празника на силистренската църква за Петровден


Трима митрополити и един епископ - Доростолският митрополит Амвросий, Русенският митрополит Наум, митрополит Василий от Кипър и епископ Тихон – патриаршески викарий в БПЦ, заедно с отци от няколко епархии, начело със ставрофорен иконом Добри Чаков – председател на  църковното настоятелство на храма, носещ имената на едни от най-знаковите апостоли на християнската религия, както и протосингел на епархията, проведоха празничните служби в катедралния храм „Св. св. Петър и Павел“ в Силистра- една от над 50-те в Доростолска епархия и неин катедрален дом, проведени по случай именния празник - Петровден. 
   
Първият в годините на българското Възраждане православен храм в Силистра е граден от майстор от Дряново заедно със строители от района и е готов в навечерието на Никулден през 1862 година. Навръх празника на св. Николай Чудотворец на 6 декември с.г. в новата църква поп Христо Аврамов извършва богослужение на български език (борбата за построяването на тази християнска обител е неразделна част от борбата на силистренци с гръцкото духовно влияние в региона).
В края на 2014 година в предверието на църквата отвори врати нов параклис, изографисан по всички църковни канони, като основният стенопис е посветен на Събора на доростолските светци.
Да припомним, че Доростолска света митрополия е от около 390 г. и е сред първите древно просияли епархии по днешните български земи. От древния Доростол произхождат 21 известни светци, понесли мъченическа смърт през ІV в. сл. Хр. и почитани в периода на Първата българска държава.
Областният управител на област Силистра
Ивелин Статев
единствен от държавната
и от местните власти заедно
с много миряни от България и Румъния
 участва в службите, посветени на празника.
С решение на Светия синод на Българска православна църква от 10 юли 2016 г. в град Силистра бе проведен първият Събор в памет на доростолските мъченици, който се чества всяка година в третата неделя след Петдесетница като почит към св. Дасий Доростолски, чиито мощи папа Йоан Павел II дари на България и част от тях са в Силистра; и още към светците Емилиан, Квинтилиан, Дадас, Пасикрат, Виталиан, Валентиниан, Юлий, Никандър, Марциан, Максим, Исихий, Калиник, Кирил  и др. 
На 25 юни т.г. Доростолския митрополит Амвросий отслужи за втора поредна година съборна служба и молебен за почитане на паметта на доростолските мъченици на Христовата вяра от нашите земи, на които са посветени специална служба и сборна икона.

Няма коментари:

Публикуване на коментар