петък, 23 юни 2017 г.

Островче от рози цъфти в Добруджа


Земята на Добруджа не е подходяща за отглеждане на рози, смятат някои специалисти. Но два сайта www.gradinanarozata.com и www.bulgarianroses.hit.bg от подадена ми визитка предизвикаха любопитството ми. Те са на Недялко Симеонов, който от години отглежда рози в близкото до Силистра село Полковник Ламбриново (на пътя Силистра - Проф. Иширково - Дулово). В делничното си битие Недялко Симеонов е учител. Има опит в земеделието, дори е бил първият директор на Държавен фонд „Земеделие" в Силистра. 

Идеята се родила при срещата му с известен германски бизнесмен. „Когато има мир и разбирателство, трябва да се отглеждат цветя; когато има война, трябва да се отглежда зеле”, афористично казал бизнесменът. Съпругата на Недялко Симеонов, Виолета - известен силистренски юрист - е приела с разбиране идеята за отглеждането на рози. Синовете им Симеон и Александър ги подкрепят. В началото им помогнали им покойният вече Доростолски митрополит Иларион и монахиня Йоана от близкия до Силистра манастир „Покров Богородичен", с парче земя до светата обителкъдето били засадени първите рози.

За да цъфне една роза, трябва да мине година и половина. Прилага се класическата технология за това производство: засажда се разсад от шипка, който издържа на температура много под нулата. Шипката се облагородява с материал, който е собствено производство и от розариуми от нашата страна, и чужбина. По този начин се поддържа голямо разнообразие на цветове и са адаптирани към природо-климатичните условия на Североизточна България редки, но ценни видове.
Роза се избира по цвят, пъпка и корен сутрин от 6 до 10 часа и след обяд от 16 до 19 часа: това е тайната на добрия избор. От градината всеки може да вземе това, което търси и предпочита, защото заявката се изпълнява в присъствието на клиента. Тук получавате и пълна информация за начина на засаждане, резитба и отглеждане на избраните от вас, розови храсти.
И Дунавски парк Силистра може да изглежда по този начин - достатъчна е еднократна, макар и не съвсем евтина инвестиция, но за 50 години напред...какво му плащаш
И още едно предимство - заявката може да се направи по всяко време, а доставката да стане в най-удобно за клиента време. Розопроизводителите изработват проекти за озеленяване и реализират тези проекти.
На по-голямо разстояние заявките се изпълняват до 36 часа от изваждането и пакетирането на розите. Каталогът гарантира автентичността на розите. Покупката на рози от магазина или пазара представлява само няколко голи стъбла. Там Ви предлагат нещо, което не виждате, а когато го засадите излиза нещо, което не сте очаквали. В градината на розите на семейство Симеонови, това не може да се случи.
Добра дума сме чули от ценителите на техните рози от Силистра, Варна, Добрич, Шумен, Русе, София, Благоевград, Пловдив, Разград, Димитровград, Ямбол, Сливен, Търговище, Тутракан, Дулово, Главиница и другаде. Техни рози има и вече в съседна Румъния.

Виещи (каскадни) Рози: 8 сорта с едноцветна окраска – червена, бяла, жълта, розова, оранжева, пепел от рози...Чайно-хибридни Рози: 23 сорта с едноцветна багра на цветовете, 10 сорта с двуцветна багра на цветовете и 1 сорт с трицветна багра на цветовете...Щамбови Рози: облагородяването е направено с едноцветна, двуцветна и с трицветна багра на цветовете; предлагани са в 8 цвята – червена, бяла, жълта, розова, оранжева, пепел от рози, а дървото – роза се предлага в 34 цвята.

Пеньо Пенев

Няма коментари:

Публикуване на коментар