понеделник, 26 юни 2017 г.

Смесен хор „Седянка“ гостува в Кълъраш на международна хорова среща


Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол“ Силистра (диригент е Лидия Кулева) е пред нова международна изява – този път като участник в културния  проект „Хорова среща“ в румънския град Кълъраш, предвидена за 30 юни – 1 юли.

Тя е с участие на 6 хора и е предизвикана от домакините – Център за култура в сътрудничество с местни православни дейци, тъй като концертите са както за светски, така и за църковни песни в две различни прояви.

Целта на срещата е да се популяризира изкуство като хоровата музика, която има и в Силистра почва освен на фолклорна, така и на класическа основа, особено след 1894 г. насам.

Според организаторите, хоровата музика способства за културното развитие на общностите, основа е за обмяна на опит, на много музикални и естетически ценности, обогатяващи ежедневието ни съществуване.

Първият ден на хоровото среща ще се проведе в залата на Центъра за култура на окръг Кълъраш  с по 20- минутни програми на участниците, включващи творби от румънски и автори от цял свят – в силистренския случай и от кориферии на хоровата музика от България като Добри Христов и Теодосий Спасов.

На следващия ден е концертът в храма „Свети Йоан Предтеча“, в който добруджанските певци ще предложат църковни православни песнопения от български и от руски автори.

Хоровата среща в Кълъраш е с участие на певци от различни страни и ще завърши с концерт на оркестър „Вивартия“ с диригент Тибериу Опря и със солисти – сопран и баритон.

През настоящия художествено-творчески сезон Смесен хор „Седянка“ вече има една международна изява – на фестивал в Стара Загора с участието на български и холандски състави, а миналата година бе сред участниците в международните прояви – хоров конкурс в Добрич, където спечели наградата „Лауреат трета степен“, на фестивал в Чернавода, Румъния, и като домакин на поредния Събор на хоровете от крайдунавските градове.


За наесен седенкари са поканени и ще участват на международен конкурс и фестивал в Кишинев, Молдова, която хорова изява не е уважавана от български хоров състав от поне пет години насам, показва справката. Есенният гастрол най-вероятно ще бъде предшестван от специален концерт „Смесен хор „Седянка“ и приятели“. Планира се и турне в различни населени места в област Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар