четвъртък, 22 юни 2017 г.

„Любовта и смъртта на първия след Бога“ на Неда Антонова - исторически шедьовър на писател от висока класа

На снимката отляво надясно -
 Даниела Недялкова, Неда Антонова, 

Румен Леонидов
(
с
нимки Николинка Николова - Фейсбук)
В деня на лятното слънцестоене на 2017 г. в зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра с участието на нейния директор Даниела Недялкова бе литературната среща с Неда Антонова – единствената жена, носителка на наградата „Златен меч“, представена от Румен Леонидов – поет, преводач, журналист, издател и общественик – представител на издателство „Факел”.

Повод за срещата с авторката на преведените на руски, чешки и френски езици 19 исторически романа, новели и пиеси бе най-новата й книга „Любовта и смъртта на първия след Бога“, посветена на националния герой на България Васил Левски, останал в историята като Апостол на Свободата.

На срещата в Силистра стана дума и за предишни емблематични книги на гостенката като „Царица Елеонора Българска“ (втората съпруга на цар Фердинанд е наричана коронован ангел на България и от нейната кончина се навършват 100 години), „Съвършената Стойна Преподобна“ (славната сляпа жена умира на 50 г. и остава без аналог у нас) и „Неговата любима“ (за Венета и Христо Ботеви), които се радват на успех сред читателската публика.

Според предварителната информация www.book.store.bg в книгата живеещата далеко от столичната суета – в Търговище, учителка по английски, чиято преподавателска кариера започва с 4-годишно учителстване в дуловското село Вокил, разказва за Левски като човек по нов начин.

Засегнати са въпроси и са представени отговори, които не са споменавани до момента или са „премълчавани“. Сред тях най-интересните имат следното съдържание: каква е била любовта на сгодения Левски и защо нейният край Апостола е белязал с връщане на пръстена; защо граф Игнатиев е бил толкова доволен от присъдата на Васил Левски, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“ (периодът 1872-1873 г. не е било време за въстание в България срещу петвековния поробител); защо смъртната присъдата на Дякона за убийството на едно момче е подкрепена с показания само от един свидетел, което е против тогавашните традиции в европейското и дори в османското законодателства. На тези и на още други въпроси Неда Антонова е потърсила отговорите, ровейки се из архиви, библиотеки и исторически документи в България и Румъния – „огромна е книжнината за Левски, като по-голямата част от нея е добросъвестно създадена“ (смята авторката).

Според гостенката, подреденият пъзел е нейната истина по тези теми на базата на събрани и анализирани факти в продължение на две и половина години. Повечето от фактите са известни, без да са били досега акцент за историците. По думите на Леонидов: книгата е исторически шедьовър на писател от висока класа и е друг прочит за участта на Васил Левски.

В своето изказване доц. д-р Румяна Лебедова заяви, че се иска кураж и подготовка, за да напише човек подобна творба. Според историка Иван Занов – председател на Клуба на учителите по история: историческите и литературните познания са две различни плоскости, но съм впечатлен от тълкуванието на т.нар. въздишка в тефтерчето на Левски – „Народе????“ като „Народе мили!!!!“, което споделям.

Следващите творчески планове на представилата вече в Силистра, Добрич, Разград, Русе и Попово своя книга за Левски писателка са свързани с поредица от 6 тома, наречена „Пантеон“, място в която ще намерят Паисий Хилендарски и неговият предшественик Партений Павлович (роден в Силистра) значим български книжовник, черковен и политически деец, радетел за южнославянско възраждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар