четвъртък, 15 юни 2017 г.

На Еньовден в Дунавски парк Силистра


На 24 юни 2017 година Община Силистра чрез дирекция „Хуманитарни дейности” и отдел „Култура” организира празник „С билки и песни на Еньовден”. Канят се жителите и гостите на града да опитат чаша билков чай, да се докоснат до уникалните български обичаи и занаяти, да се веселят и закичат с китка билки под сенките на боровите дървета в прохладния Дунавски парк на град Силистра. 

Всеки ще има възможността да види автентични носии от добруджанския край и ретро занаяти от бита на българина, представени от НЧ „Светлина 1906” – с. Смилец, НЧ „Дочо Михайлов 1906” – с. Бабук, НЧ „Доростол-1870” – гр. Силистра, НЧ „Възраждане-1940” – с. Сребърна.

В програмата са включени песни, игри и танци с участието на местните фолклорни групи: ФГ „Добруджа” и Детска вокална група при Фолклорна формация „Добруджанче” към НЧ „Доростол 1870” – Силистра и Фолклорна група „Росица” към Музикална студия „До Ре Ми” – гр. Силистра, както и самодейните групи към читалищата в селата Смилец, Сребърна и Бабук.


Начало на програмата е от 10 часа в Дунавски парк до шадраваните срещу ПМГ „Св. Климент Охридски”. където ще бъдат разположени щандове за продажба на ароматни и лековити билки. Можете да се включите и Вие в празника, като изработите красив еньовденски венец на място с прясно набраните билки рано сутринта на магическия Еньовден. Очаква ви голямо празнично хоро.

И в предишни години Еньовден е празнуван в Силистра - в полето с изяви на РИМ Силистра и Регионална библиотека, както и пред Етнографския музей с различни изяви - пресъздаване на обреди, концерти, ревюта и др. форми на общуване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар