петък, 16 юни 2017 г.

Силистра празнува Международен йога ден на 21 юни


Йога клуб „Силистра” и „Център за здраве и щастие” София организират в Силистра на 21 юни празник на йогата, посветен на световния й ден, определен през 2014 г. от Общото събрание на ООН единодушно с декларация. На този ден на лятно слънцестоене светлината е най-много и силата на йога дава 
равновесие и баланс.

Боровата гора на крепостта Меджиди Табия (среща пред крепостта)5:15-6:30 ч. Посрещане на изгрева с Ивайло Тодоров, дипломиращ се инструктор към БФЙ.

Публично събитие на Център за здраве и щастие: 18-18.45 ч. лекция „Петте ями” с лектор Геомил Георгиев – инструктор към фондация „Изкуството да живееш”. 19-19.40 ч. Изпълнение на 108 повторения на „поздрава към Слънцето“ с водещи Геомил Георгиев и Ивайло Тодоров. 19.40-20  ч. Медитация с Геомил Георгиев. 


Йога е древна наука и начин на живот, открити и предадени от мъдреци и светци хилядолетия назад. Йога е била запазена през вековете в областта на Хималайските планини. Това е било възможно поради подходящата социална, културна и историческа обстановка в тези земи. А днес, Йога е част от целия свят. Милиони са прегърнали йога за постигане на здраве, хармония и разкриване на вътрешния потенциал.
За какво става въпрос в йога? Става дума за това да станем съзнателни. Йога е да се справим с негативните черти в характер си и да развием позитивни качества, които да издигнат и нас и другите около нас.
Йога е дисциплина чрез която развиваме осъзнаване и опознаваме себе си. Да познаваме фината ни страна, да сме виждащи, осъзнаващи фината ни същност, вътрешната ни природа. Дисциплината е социална по своя произход, но в йога имаме предвид лична и духовна дисциплина. Да мислим, преди да действаме, а не да реагираме. 
Да седнем тихо и неподвижно, да успокоим ума. Да постигнем една хармония в живота. Йога дисциплината, с която можем да се доближим до себе си, до вътрешния си дух, природа, и да бъдем добре настроен инструмент, който да свири чудесна и красива музика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар