вторник, 13 юни 2017 г.

Енциклопедията за област Силистра готова до средата на септември

Дългоочакваната „Енциклопедия на Силистренска област“ влезе за печат в местно издателство с идеята да стане факт до Дните на Силистра, започващи по традиция на 14 септември – Кръстовден, когато е празникът на главния град в Крайдунавска Добруджа, стана ясно на оперативна среща при областния управител Ивелин Статев с двама от съидейниците на историческото издание – проф. Ивайло Петров и проф. Димитър Игнатовски (и двамата са от Шуменския университет).
През м. март 2015  с работна среща в Областна администрация Силистра започна дейността по съставяне на тази полезна и много българска книга, към която още в предварителната подготовка благоразположени станаха евродепутатът Емил Радев, председателят на СНЦ „Енциклопедия Силистренска област“ Тодор Тодоров, кметове на общини от областта, както и представители на регионалната библиотека, на местните музеи в Силистра, Тутракан и Дулово, както и на други институции, сред които и народните читалища.
„Енциклопедията е по примера на други области като Шумен и Пазарджик, и се предвижда да бъде издадена до година и половина в един том със статии и цветни илюстрации с обем от около 1 000 страници“, обясни преди повече от две години в началото на дейността на сформираните тогава работни екипи проф. Димитър Игнатовски от името на редакционния колектив, към който са съпричастни и четирима академици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар