понеделник, 19 юни 2017 г.

Възрожденски архитектурни шедьоври оживяха на изложба в ХГ Силистра


В залите на Художествена галерия Силистра учениците от двата кръжока  по изобразително изкуство с преподавател Сечкин Хаджъсюлюш: „Букет” от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”  Черник и „Нюанси” от ОУ „Петър Берон” Чернолик откриха уникална изложба с техники, които не се изучават в училище. Изложбата може да се разгледа до средата на месец юли.

Младите творци  представиха над 100 свои творби пред силистренската публика с техниките живопис, акварел, работа с полимерна глина, рисуване върху текстил, акрилни бои, рисунки върху стъкло, керамика и дърво, и квилинг, т.е. хартиено творчество.

Особен интерес за зрителите представлява огромният комплекс от макети „Възрожденска архитектура на България”, която се прави за първи път в нашата страна. Близо 30 ученици в разстояние на една година са изработвали всяка част с голямо старание и любов: Калъчев мост в  Копривщица, където е гръмнала първата пушка на Априлското въстание; часовникова кула и улица на занаятите в Трявна, Рилски манастир, църква „Свети Георги” в Кюстендил, старопланинска воденица. За построяването на макета са използвани само природни материали – дърво, картон, гипс, шишарки, камъчета и различни видове бои, както и лепила.


Всичко това се осъществява в рамките на проекта „Твоят час”,  финансиран от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и съфинансиран  от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар