понеделник, 19 юни 2017 г.

В Силистра Румен Леонидов представя книгата на Неда Антонова "Първия след Бога"


На 21 юни от 17 часа в зала "Диоген Вичев" ще Регионална библиотека "Партений Павлович" Силистра е литературната среща с Неда Антонова, която е единствената жена, носителка на наградата "Златен меч"като представител на издателство „Факел” Румен Леонидов - поет, преводач, журналист, издател и общественик, ще представи авторката на исторически романи, новели и пиеси по повод най-новата й книга "Първия след Бога", посветена на националния герой на България Васил Левски. Предишните книги на гостенката: "Царица Елеонора Българска", "Съвършената Стойна Преподобна" и "Неговата любима" (за Венета и Христо Ботев), се радват на успех сред читателската публика. Част от творчеството й е преведено на руски, френски и чешки езици. 

www.book.store.bg: Изданието е с подзаглавие "Любовта и смъртта на Васил Левски" и именно върху тях двете се фокусира авторката. В книгата "Първия след Бога" Неда Антонова представя разказ за Левски като човек. Но по един нов начин - на страниците са засегнати въпроси и представени отговори, които не са споменавани до момента или са "премълчавани", по думите на писателката. 

Каква е била любовта на сгодения Левски и защо нейният край Апостола е белязал с връщане на пръстена? 

Защо граф Игнатиев е бил толкова доволен от присъдата на Васил Левски, че бърза да докладва на Петербург за "щастливия изход от Софийската афера"? 

Защо смъртната присъдата на Дякона за убийството на едно момче е подкрепена с показания само от един свидетел? 

На тези и на още други въпроси Неда Антонова е потърсила отговорите, ровейки се из архиви, библиотеки и исторически документи в България и Румъния. 

А накрая авторката оборва тезата, че Левски не е убил онова момче. След като сглобява пъзела на фактите и подробностите, в крайна сметка излиза, че Левски не е убиец, макар и осъден за това деяние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар