петък, 9 юни 2017 г.

В Силистренско 4 събора в един ден (10 юни) - в Алеково, Кайнарджа, Грънчарово и Гарван

На 10-11 юни с участието на колективи от Североизточна България е 15-ото издание на фолклорния събор Край чешмата под върбата” в силистренското село Кайнарджа, което е част от световна Мрежа на мира. Паралел 44: Около 50 читалищни и училищни фолклорни групи и 20 индивидуални изпълнители ще се надсвирват, надпяват и надиграват два дни в парка край историческата чешма на Кючук-Кайнарджанския мирен договор.

На 10 юни сме в очакване на 12-ия събор Алеково пее песните на Димитрина Кунева”. На същия ден юбилейно 10-о издание има и проявата Фолклорен Дунавски събор в село Гарван, когато за четвърти път е съборът Грънчарово пее и танцува”.

И четирите събития са част от Областен културен календар и се провеждат съвместно от съответните общини, кметства и читалища, със съдействието на спонсори - фирми и земеделски кооперации.

Областният управител на област Силистра Ивелин Статев е изпратил до участниците в съборите свой поздравителен адрес, в който подчертава значимостта на културните прояви в населените места – в случая от общините Дулово, Алфатар, Кайнарджа и Ситово, тъй като чрез тях се защитават изконни български традиции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар