петък, 9 юни 2017 г.

Силистренки споделят моменти от екологичен форум в Ханти-Мансийск

Споделени моменти от участието на делегация на ЕГ „Пейо Яворов“ Силистра в Международен младежки екологичен форум „Една планета  – едно бъдеще“ („Одна планета – одно будущее“), която обедини участниците в X-ата международна конференция на асоциираните към ЮНЕСКО училища под надслов „Младежта проучва и съхранява природното и културно наследство на великите реки“, проведена в гр. Ханти-Мансийск, област Югра, Западен Сибир, Руска федерация).

Живеем наистина на велика и уникална река (Дунав), която обединява хора и култури. С импресии в разрез с установените стереотипи за представяне и защита на проекти се опитахме да представим опита на нашето училище в продължение на 5 години в областта на екологичното образование. Опитахме се да съчетаем екология и култура, екология и мислене, екология и отношение към света, в който живеем и пространствата, които съживяваме с нашето присъствие. 

Езикова гимназия има своя опит в това отношение - проучване на биоразнообразието и събиране на факти за уникалната река, която всички ние обичаме, документиране на дунавски красоти и феномени, осмисляне на дунавските ландшафти като импровизирани открити сцени за изява на таланти и творчество. „Дунавски културни ландшафти“ бе нашият глобален проект, с който кандидатствахме, за да представим страната, града, училището си и нашия личен принос. 

Благодарим на Националната комисия на ЮНЕСКО в България, на Министерство на външните работи,на  Министерство на образованието и науката за гласуваното ни доверие да посетим този форум, както и на ръководството на Езикова гимназия да ни номинира за участие. Благодарим на всички ученици и учители, които със своята лична ангажираност са направили редица дейности в тази насока възможни. А сред тях са акциите по четене на Дунав, участието по проекта „Дунав свързва“, концертите в Деня на Европейските езици в Дунавския парк, импровизираните сцени на група Арт ЕГе, фото колажите на нашите любители фотографи, видео импресиите на наши ученици от реката. 

Всичко това бе представено в два конкурсни раздела на сесии на асоциираните към ЮНЕСКО училища (общо 20 участници от 8 страни и представители на 12 муниципални окръга на Руската федерация). Отделно участваха още 34 проекта на общински младежки екологични обединения от област Югра. В одруга сесия учителите представяха своя опит и отношение към проблемите на съхраняването на култура, ценности и формирането на екологична култура чрез различни дейности.

Сибир звучеше за нас не само далечно, но и леко студено. Нямахме представа какви са измеренията на тази територия и новите стереотипи на културата там. Опитвахме се да не мислим за неизвестното, а да подходим организирано. Форумът ни предложи много предизвикателства - факултети за свръх способности с отбрани герои от комикси и видео игри; със стикери, които всеки събира, за да документира своето активно участие, техники за екологичен живот, творчески презентации на страните и регионите; образователни площадки; делови ролеви игри; рефлексии под мотото „Мисли на глас“; ходене по въже; театър на местното население; посещение на училище за надарените деца на Севера;  среща с тайните на тайгата, и много контакти, и оживено общуване.
Новият поглед към екологията? Когато мислим за екология, обикновено си представяме разделно събиране на боклука, рециклиране на отпадъците, пестене на вода, почистване на градинки пред жилищни сгради и др. Тук екологията имаше и други названия - Културен код (1 ден), Кой е твоят град (2 ден), Теория на мозъка (3 ден), Инфоразум (4 ден) и Обновление - в деня на отпътуването ни. Организаторите и модераторите на форума - млади енергични хора с нов поглед към глобалните проблеми, бяха подготвили ролеви игри и презентиране на собствен опит в рамките на 5 образователни площадки: Дизайн-мислене и екологична култура, Урбанистика и еко-градове, Медии и екокултура на интернет средата, Екология в бизнеса и офисните пространства, Младежки международни комуникации по въпросите на екологията. 

Социален бизнес, екология на поколенията, екология на културата и езика, екологична култура, полезни екологични навици бяха част от понятията, които участниците дефинираха с дейности и опит от своите страни и региони. Приятно ни беше да усетим, че нашите дейности и нашите дунавски културни ландшафти попадат в полето на актуалните проблеми и креативните идеи. 

Равносметката от нашето участие: награда за най-добра творческа презентация на страната (с песента „Една българска роза“ и с кадри от културното и природното богатства на България Ева Илиева завладя публиката още първата вечер); награда за най-добра презентация на проект сред асоциираните към ЮНЕСКО училища (проектът „Дунавски културни ландшафти“, в рамките на който е последният проект на група Арт ЕГе „Импровизирани сцени“, приключил дни преди нашето отпътуване); Специална награда (диплом) за креативно прилагане на проекти дейности в национален и културен контекст (за проектните дейности на училището); Специална награда за активно участие на учителя (Ренета Лазарова). 

Даваме си сметка, че в подобни форуми освен наградите има много по-важни неща - общуването; динамиката на ежедневието; вложената енергия, впечатленията от хора, култури, нови места; преживяването на идеите в нови екипи; социалният опит и осмислянето на собственото поведение и ангажираност. Срещнахме се наистина с ангажирани млади хора, успели да направят възможното в и за своя град, регион, страна, позитивни и готови за контакти и обмен на идеи. Готови сме да предложим на всички желаещи всички ролеви игри, образователни предизвикателства, културни моменти. С изключение на тайгата - тя трябва да се види и преживее.
Импресиите подготвиха: Ева Илиева, Ренета Лазароваhttps://vk.com/video-147655521_456239021 - линк към видео репортажите на официалните репортери. Материалът е от ФсБ-профила на ЕГ Пейо Яворов Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар