петък, 9 юни 2017 г.

Силистренско участие в руска национална среща на съотечествениците - Велико Търново 2017

Снимката е от 2016 г. от
www.dnesbg.com
Около 500 руски граждани от 40 града в България., които от години живеят в България (сред тях и двадесетина представители на Руски клуб Силистра с председател Нина Георгиева), ще се съберат на национална среща на съотечествениците в град Велико Търново на 10 юни в събота (тържеството е от 12 часа в Музикално-драматичен театър Константин Кисимов). 
В рамките на събора за поредна година е и церемонията по награждаването на новите носители на приза „Съотечественик на годината 2017”. Официални гости на срещата ще бъдат руският посланик у нас Анатолий Макаров и представители на руското правителство в София. Организатори на събитието са  Руски клуб Заедно" Велико Търново и Федерацията Съюз на съотечествениците, с подкрепата на на Департамента по работа със съотечествениците зад граница на МвнР на РФ, Департамента по външноикономически и международни връзки на Москва, посолството на РФ в България, както и на Фондация Русский мир. Община Велико Търново ще подари на многобройните гости адио-визуалния спектакъл Царевград Търнов - звук и светлина” в 21 ч. в събота вечерта, както и безплатен вход за крепостта Царевец в неделя от 10 ч. Комплекс „Кaлoянoвa кpeпocт” в Арбанаси е един от домакините на проявата. 
По инфо от Янтра днес: Нaциoнaлнaтa cpeщa нa pycкитe cъoтeчecтвeници е зa 17-a пopeднa гoдинa, a Вeликo Tъpнoвo зa втори път e нeин дoмaкин. Градът е избран в конкуренцията на Димитpoвгpaд, Хacкoвo и Сoфия след глacyвaнe в КI нa Съюза на съотечествениците, oбeдинявaщ 62 pycки opгaнизaции в България. 
И още от www.starozagorskinovini.com: Националната среща на руснаците в България, които са вече над 300 000 на брой, се провежда на различни места в страната от 2000 година, а от 2008 г. част от нея е и церемонията Съотечественик на годината, на която се награждават живеещи у нас руснаци с най-голям принос в укрепването на историческите връзки между Русия и България, в развитието на руската култура и език, на обществената и социалната дейност на руската диаспора, в реализацията на младежки проекти и др. С почетни знаци се отличават и българи - кметове на общини, областни управители, бизнесмени, общественици и др., съдействащи в работата на организациите на руснаците у нас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар