сряда, 28 юни 2017 г.

Театрална провокация от Силистра до Казанлък срещу инвазията на гостуващия кич под чадъра на Мелпомена

Снимката е условно изображение към материала и
 е от публикацията
Икебаната избухна с нов музикален кич в www.dnes.bg

По неофициална информация от началото на годината на сцената на община Силистра (зала до Дунавски парк) и в салона на Драматичен театър са играни 15 постановки (цени на билети от 8 до 12 лева – до два и половина пъти по-скъпи от тези за постановките на силистренския театър), вкл. музикални представления и концерти – на трупи от София, Русе, Сливен, Бургас, Търговище и др. градове.

През м. март 2012 г. в комплекс „Данубе” в Силистра бе междурегионалната среща с представители на представители на театралните гилдии в Силистра и Добрич по идея на народния представител и бивш министър на културата Стефан Данаилов. 

Тогава професорът в НАТФИЗ заяви: „Високо художествената сценична изява бе заменена с комерсия за масовата публика, целяща бърз касов успех; няма бонуси за качеството. В борбата за повече зрители страната се обикаляла от „мечки” с постановки в „смешен план”, т.е. театрални „звезди” се ползват за по-лесна продажба на билети“.

Наблюденията показват, че местните администрации и фирми са петимни да откупуват билети за стотици левове точно на гостуващите спектакли Много рядко, най-често единствено на приятелски начала, подават ръка на местни творци – театрали, художници, писатели, поети и др. (вкл. медии – писмени и електронни – във вид на икономическа или на имиджова реклама – подобно животно не съществува в т.нар. „най-северен север“!), което предизвиква вечния извод: тукашните възможности изтичат в чужди, и без това богати, джобове.

Пет години по-късно театралите в Силистра се обявиха срещу гастролите на столичани (и др. като тях), високите цени и не доброто качество, което предлагат на публиката в малкия град, научаваме от Фейсбук и от публикация във в. „24 часа“ (www.24chasa.bg). През следващия месец те ще оставят зрителите сами да оценят тяхната работа цена по желание, така директорът на Драматично­-куклен театър Силистра Златина Станева, обявила новата инициатива на културната институция, която ще стартира от 1 юли.

ДКТ кани силистренци на театър и едва след представлението да закупят билет на стойност, каквато решат, оценявайки качеството на постановката и работата на актьорите. 

С тази си акция театърът в Силистра подкрепя колегите си в Казанлък и призива на директора им Димитър Кабаков: големите театри да спрат да гастролират с елементарни постановки и обвинението, че са го обърнали на печалбарство.

Гостуващите постановки принизяват провинциалната публика и предлагат продукт, който я разочарова, а тази неудовлетвореност след това рефлектира върху местните творци. Мнението споделя и Милена Мавродинова, която е гост ­режисьор в Силистра. Тя не отрича, че има спектакли, които се играят в София и заслужават да бъдат видени от зрителите в цялата страна, но не и да се създават постановки, които са само за гастроли, без да са качествени, но печелят публика заради участието на лица, познати от ТВ-­екрана.

За силистренските театрали инициативата ще бъде тест до каква степен са спечелили любовта на публиката и дали това, което те предлагат е достатъчно добро. Повече от година е в действие и атрактивното предложение на театъра в крайдунавския град да се гледат три представления на цената на едно.

В дните преди и след т.нар. Горещници – най-върлата жега в календара, в Силистра гостуват два музикални спектакъла: на 11 юли – Държавна опера Бургас („Прилепът“ – Щраус с участието на Еделина Кънева, Марчо Николов и Пеньо Пирозов – гости).

На 25 юли, отново в ДТ Силистра е концерт спектакълът „Музикални копнежи“ по мотиви на най-известни и обичани оперетни разкази и популярни арии и дуети, дело на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар