четвъртък, 20 април 2017 г.

Поп певецът Йордан Марков: Щастлив съм с музиката и посланията на песните, които пея


- Самостоятелен концерт е предизвикателство за всеки творец, особено за млад изпълнител като теб - кое те провокира да направиш тази решителна крачка пред хората, които обичат твоите песни?
Така е! Наистина е едно огромно предизвикателство, защото организирам подобно нещо за първи път в живота си и тепърва се сблъсквам с много нови проблеми, спънки и въпросителни. Смея да твърдя, че съм един много щастлив човек, защото имам възможността да продължавам традициите на нашата българска популярна шлагерна песен и че в последните години имам и имах възможността да работя с най-големите професионалисти – композитори, поети и аранжори в този естрадно-шлагерен стил като Тончо Русев, Евтим Евтимов, Пламен Велинов, Ваньо Вълчев, Светослав Лобошки, Мариета Ангелова, Александър Петров, Иван Тенев, Стефан Димитров, Богдана Карадочева, Иван Тенев, Валентин Пензов и много други. Провокира ме това, че в последните години на моето развитие с авторите, които изброих, записахме доста нови песни и ги събрах в един албум, озаглавен „Живот на кръстопът“, включващ 16 нови заглавия и сега дойде ред да ги представя пред широката публика във вид на концерти. Първият концерт от турнето е на 26.04. от 19 часа в НЧ „Н. Й. Вапцаров“ град Тутракан и билети могат да се закупят от читалището. Вторият концерт от турнето е на 27.04. от 19  часа в салона Драматичен театър Силистра и билети могат да се закупят от касата на театъра.

- Какво ще чуем и видим в концерта - всичко най-хубаво дотук, нови песни или от всичко по-малко, но достатъчно?
Публиката ще има възможност да чуе всички песни, които са включени в моят първи албум „Живот на кръстопът“, кавър версии на обичани от всички нас български песни и няколко нови песни, които записахме съвсем наскоро и които ще влязат в следващия албум, живот и здраве, но ще ги представя на концертите от тазгодишното турне.

- На чия помощ разчиташ, за да предадеш завършен вид на концерта - на колеги певци, на танцьори или...
Концертите ще бъдат съпътствани с голямо техническо обезпечение –
сцена, озвучаване, осветление, технически екип, балет и ансамбъл, които ще предадат завършен вид на песните, които ще изпея. Онези от вас, които са си закупили билети и ще присъстват на концертите, ще разберат за какво говоря.

- През последните пет-шест години певческата ти кариера върви във възход - награди, концерти, обучение при проф. Оникян и др. нейни колеги, кое е сигурното, научено през това време в името на успешното представяне?
Сигурното е едно, че зад един такъв възход и успех стоят страшно много време, труд, средства, постоянство, хиляди километри, безсънни нощи, безкрайни срещи със спомоществователи, пренебрежение, обиди, но не се оплаквам, аз сам съм си избрал пътят, по който да вървя. Щастлив съм с това, което правя – с музиката, която пея, посланието, което нося в песните си. Срещите след концертите и участията с публиката ме зарежда и ми дава силата да продължавам напред в това трудно и бездуховно време, в което живеем.

- Как би определил стила си на пеене, ако има, разбира се, конкретика, която да те отличава от други поп изпълнители?
Аз още от ранна детска възраст се влюбих в този естрадно-шлагерен стил, който всички твърдят, че като определение не съществува и се води поп музика, не мога да споря. Едно е сигурно, че песните, които пея, се харесват от публиката, излъчват се по регионалните станции на БНР в цяла България, слушателите си ги поръчват, за да ги чуят, защото им харесват. Излъчват се и по други частни медии и радиа, които не са заслепени от  чуждопоклонничество и англоезично облъчване. Хората имат нужда от музика и песни, в които да откриват себе в посланието на стиховете, защото заедно с музиката те възпитават. Това ме кара да се чувствам щастлив, че съм потребен и ми дава силата да продължавам, въпреки всичко.

- В навечерието на първите си самостоятелни концерти - какви са мечтите ти за близкото бъдеще - като песни, изяви, както и други форми на развитие?
Пожелавам си да съм здрав, за да мога да съм пълноценен в това, което върша и с екипа, с който сме тръгнали да направим още десетина концерта до края на годината в по-малките градове и населени места, и в началото на декември месец да предадем завършек на цялото това турне с един концерт в София. Работя над нови песни за втори албум. Подготвям се за много голям международен конкурс в Браила, Румъния, в края на месец май.

Уча за държавен изпит, тъй като тази година завършвам магистърската си степен в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ София. Подготвяме организацията за заснемане на три видеоклипа, от които живот и здраве първият  ще е факт в началото на лятото, вторият – в края на лятото, третият ще излезе през есента.


1 коментар: