петък, 21 април 2017 г.

Тутракан се връща на картата на гостуванията по вода на река Дунав

21 април 2017 г. Пристанище "Дръстър" Силистра.
Пореден лайнер, заснет от Калина Грънчарова
Близо 600 круизни кораба ще акостират по българските морски и речни пристанища този сезон, показват данни на министерството на транспорта, предоставени на в. "Монитор". Голяма част от тях ще плават до Русе (поне 395 с около 40 хил. туристи, за сравнение - 342 през 2016 г.), но някои и до Силистра вкл. След прекъсване в последните години през 2017 г. Тутракан отново ще посрещне гости по вода.

Предвидени са 12 посещения на пасажерски кораби, като първият пристигна на 16 април, а следващият се очаква да пристигне в последния ден на месеца Тутракан ще бъде посещаван от моторен кораб "Ариана", а предварителните заявки са в периода април-октомври. Основният поток туристи по Дунав са немци, които след като посетят Тутракан имат възможност за допълнителни екскурзии, като дестинациите са предимно Варна и Велико Търново. 

От транспортното ведомство уточняват, че възобновяването на пътническите посещения на пристанището е благодарение на добрата съвместна работа на държавния оператор "Пристанищен комплекс Русе" ЕАД с община Тутракан. Повече от 170 посещения планират във Видин. 

При речните круизи трябва да се има предвид, че плавателните съдове могат да бъдат с максимална дължина от 135 м и ширина до 11,40 м, посочват още от министерството. И уточняват, че единственото условие тези планирани посещения на туристически кораби по река Дунав да се осъществят е да няма "ниски"води през летния сезон. 

Сезонът на круизните посещения в Черно море ще бъде открит в събота. Първото акостиране ще е на Морската гара в Бургас, където ще пристигне 216-метровият кораб Costa NeoRiviera. Очаква се с лайнера на българския бряг да дойдат основно френски туристи. А сред пасажерите има и италианци, и туристи от други страни и от континенти. Капацитетът на кораба е за 1 600 туристи. 

Общо за настоящия круизен сезон в порт Бургас са заявени две посещения на пътнически кораби през април и октомври. Едното е на компанията Costa Cruises, а другото на новия круизен оператор Mano Maritime. За сравнение през миналата година акостираха 4 кораба и близо 6 000 чужденци. При настоящата ситуация е важен фактът, че пристанище Бургас отново остава на круизната карта на големите компании. В други черноморски портове като Одеса, Сочи, Ялта, Батуми през последните 2 г. не е имало посещения на пътнически лайнери.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар