петък, 14 април 2017 г.

Образци на съвременна иконография гостуват на изложба в Силистра
 
Навръх Велики четвъртък в зала 12 на Художествена галерия Силистра открита изложба "Възкресение Христово - Велик ден на безкрайната Божия сила" на Българското иконографско сдружение, чийто заместник председател Лукан Лазарски бе гост на събитието, осъществено от екипа на галерията начело с неговия директор Йордан Колев.

По БТА:"Представени са петдесет творби, сред които и миниатюри, домашни иконостаси, проекти за стенописи, транспарант с иконостас и стенописи на параклиса "Св. Великомъченик Димитър Солунски" в Тутракан. Според Лукан Лазарски в сдружението на иконографите членуват около 50 души от страната, които са разделени на екипи и работят съвместно по различни проекти в Румъния, Македония, Гърция и България, изографисвайки църкви и правейки иконостаси". 
 
Авторите представят икони, в които е използвано злато, сребро, емайл, обков, както и полускъпоценни камъни, а в допълнение - и миниатюрна дърворезба. Използвани са древни декоративни техники като гранаре и гратаре, синайска нимбова позлата, пробастър и асист. Повечето от експонатите имат базарен характер.
 
На откриването присъства областният управител Петко Добрев, който приветства инициативата да бъдат показани образци на съвременната българска иконография, прпочута в миналото със свои средновековни и възрожденски школи, чиито наследници днес творят модерни шедьоври. Той отбеляза обаче, че е добре в подобни тържества на духа да участват и представители на Българската православна църква, както и все повече да бъдат изобразявани български светци.
 
Да припомним, че сред тях са и 21 доростолски мъченици на христовата вяра, в чиято чест миналото лято патриарх Неофит лично освети икона в силистренския храм "Св. първоапостоли Петър и Павел" и даде началото на празник, признат от Светия синод на БПЦ, който вече е част от официялния календар на православието у нас.
 
Цветана Игнатова - директор на дирекция "Хуманитарни дейности" при община Силистра поздрави организаторите на изложбата и задочно техните автори, тъй като проявата е част от празничния културен календар на община Силистра за м. април, вкл. и със събития, свързани с Възкресение Христово - втория по значимост християнски празник, както и с неговото народно проявление Великден.
 
В момента в Художествена галерия Силистра си дават среща три временни изложби - едната е посветена на Пакта "Рьорих", другата е с "Малки форми" от различни автори и разнообразни техники - и двете са на първия етаж, а новооткритата експозиция с икони е на втория етаж в сградата, превърнала се в непреходна архитектурна емблема на Силистра.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар