четвъртък, 6 април 2017 г.

Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден...

Деца от ПГ при ДГ „Мир“, ДГ „Щастливо детство“ и ДГ в с. Черник получиха паричка и кошница с лакомства от кмета на общината д-р Юксел Ахмед, както и отделно от отдел „Образование“ при община Дулово с началник Мариана Йорданова
Лазарки от село Смилец



Лазаровден е християнски празник осем дни преди Великден, носещ името на св. Лазар, приятел на Исус Христос. На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване: млади жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които плетат за празника Цветница, който е на следващия ден.

Момите са пременени в традиционни фолклорни носии, както тези на снимката, които са от село Смилец. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. 
Невръстни лазарки в село Проф. Иширково. На гости на кмета на селото Стойчо Нечев, вече започнал освежаването на парковете и спортните обекти, за да бъдат готови за посещения от млади и стари иширковци.
В миналото на Лазаровден момците от селото са искали ръката на своята избраница, защото настъпват последните дни, в които се правят годежи и сватби, тъй като започва усилната селскостопанска година, а и зимнината в мазето е на привършване, за да има какво да се сложи на трапезата.
Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата, а и на градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи, затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Няма коментари:

Публикуване на коментар