сряда, 5 април 2017 г.

„Животът е хубав” оживява на силистренска сцена


Премиера! "Животът е хубав" от Николай Ердман.
Сценография: Живка Ковачева
Снимка: Айхан Мехмедов / AIM Photo
Дизайн на плаката: Николай Павлов / Madhouse studio.

-----------------------------------------------------------------

Според е-вестник: Представлението (бел. авт. - написаното е по повод премиера на Народния театър в София под режисурата на Александър Морфов) е по пиесата „Самоубиецът” на руския автор Николай Ердман (1900-1970, Москва-Москва), която повече от 60 години е напълно забранена в бившия СССР". 

По www.literaturensviat.com: Авторът е руски съветски драматург, сценарист и поет. Син ма московски счетоводител по род от порусените немци. На 17 г. се запознава се присъединява към групата на имажинистите (Есенин, Мариенхоф, Кусиков). 

Литературната му дейност започва през 1922 г. Служи в Червената армия, после работи в Москва - пише пиеси, скечове, преработва пиеси за театрални колективи. Автор на широко известните пиеси Мандат (1925), Самоубиецът (1928) и на либретото на Прилепът (1932, композитор - Исаак Дунаевски). Занимава се с кино от 1927 г. 

От октомври 1933 г. до септември 1936 г. е интерниран в Енисейск и Томск. Освободен е, но живее в Калинин и Рязан, където се запознава с Михаил Волпин, с когото впоследствие създава редица сценарии за игрални (Веселите момчета и Волга-Волга) и мултипликационни филми. 

От края на 1940 г. живее в Саратов. От 1941 г. участва във Великата Отечествена война, но неочаквано е извикан да работи в ансамбъла на НКВД, където е до края на войната. След това пише пиеси и сценарии за филми, като за един от тях - филма Смели хора”, е удостоен с Димитровска награда (1950). Погребан е в новото Донско гробище в Москва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар